Navigációs útvonal

Vásárlás határon innen és túl: egységes európai adásvételi szerződés - 14/10/2011

Két kézfogásra nyújtott kéz, az egyik egy laptop képernyőjéből nyúlik ki © iStock/Brian Jackson

Az önként választható, közös adásvételi szabályokat jelentő szerződési forma a remények szerint elősegíti majd a határon átívelő kereskedelmet, csökkenti a cégek költségeit, illetve nagyobb választékot és védelmet biztosít a fogyasztóknak.

Az európai belső piac számtalan előnyt hozott mindannyiunknak az utóbbi 20 évben. Ezek között említhető például a repülőjegyek árának, valamint a mobiltelefonálás barangolási díjainak csökkenése. A határokon átívelő kereskedelemnek azonban vannak még akadályai – ezek egyikét az EU tagállamainak adásvételi joga között tapasztalható különbségek jelentik.

Az eltérések áthidalása bonyolult és költséges eljárás, ami sok vállalkozást eltántorít az uniós szintű kereskedéstől. Ennek következtében a cégek a becslések szerint évente legalább 26 milliárd euró értékű forgalomtól esnek el.

A Bizottság által javasolt európai adásvételi szerződés DeutschEnglishfrançais segíthet felszámolni ezt az akadályt. Ha a terv valóra válik, a határon átívelő kereskedelem könnyebbé válik, a fogyasztók pedig szélesebb választékból, olcsóbban vásárolhatnak, és mindeközben EU-szerte egyformán magas szintű védelmet élvezhetnek.

Ha például kiderül, hogy a vásárolt termék hibás, a fogyasztók több jogorvoslati mód közül választhatnak. Ha úgy kívánják, felmondhatják a szerződést, és visszakaphatják a termék árát, de dönthetnek úgy is, hogy árengedmény fejében megtartják az árut, vagy kérhetik a termék cseréjét vagy megjavítását.

A jogorvoslati lehetőségek azok számára is rendelkezésre állnak, akik az internetről töltenek le (díj ellenében) zenét, filmet, szoftvert vagy más digitális terméket.

Jelenleg az európaiak 44%-a English azt mondja, hogy nem vásárol külföldön, mert nem tudja, milyen jogok illetik meg.

A kereskedelem ösztönzése

Az új szabályok nem lépnek majd a tagállamok nemzeti jogszabályai helyébe, noha az egyes országok dönthetnek úgy, hogy országos szinten is alkalmazhatóvá teszik azokat. Az új uniós adásvételi jog csupán egy önként választható adásvételi szerződés lehetőségét kínálja fel azoknak a kereskedőknek, akik szeretnék termékeiket külföldön értékesíteni. A szerződés csak akkor lesz alkalmazható, ha az eladó felajánlja, a vásárló pedig elfogadja ezt a lehetőséget.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az egységes adásvételi szerződést ajánlják a vevőiknek, nem kell több tagállami jogrendszer elvárásainak megfelelniük, így csökkennek az ezzel kapcsolatos költségeik.

Jelenleg a termékeiket országuk határain kívül forgalmazni kívánó cégeknek akár 26 különböző nemzeti szerződési joghoz is igazodniuk kell az Európai Unióban, fordításra, ügyvédekre kell költeniük, ami átlagban 10 000 euró kiadást jelent célországonként. Honlapjuk átalakítása akár további 3000 euróba is kerülhet.

Egy uniós felmérés Englishfrançais szerint az európai cégek 71%-a alkalmazná az egységes európai adásvételi szerződést, amikor más uniós országok fogyasztóinak adnak el termékeket – ha létezne ilyen szerződés.

Következő lépések

Ahhoz, hogy az új jogszabály életbe lépjen, az EU országainak és az Európai Parlamentnek a jóváhagyása szükséges. A Parlament az idén már tartott szavazást ebben a kérdésben, melynek eredménye azt jelezte, hogy az intézmény támogatja a javaslatot.

Bővebben a szerződési jogról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek