Sti

Fælles salgskontrakt gør det lettere at handle hen over grænserne i Europa - 14/10/2011

En hånd kommer ud af skærmen for at give håndslag på en handel © iStock/Brian Jackson

Muligheden for at vælge et sæt fælles salgsregler vil lette handelen hen over grænserne, begrænse virksomhedernes omkostninger og give forbrugerne både mere at vælge imellem og bedre beskyttelse.

I de sidste 20 år har EU's indre marked givet os mange fordele, lige fra billigere flybilletter til lavere takster for roaming ved mobilopkald. Der er dog stadig hindringer for at handle hen over grænserne – f.eks. forskelle mellem EU-landenes købelove.

Handlende, der giver op, fordi det er for indviklet og dyrt at skulle takle disse forskelle, går hvert år glip af en omsætning på mindst 26 mia. euro (193 mia. kroner).

Forslaget om en europæisk købelov DeutschEnglishfrançais fjerner hindringerne, letter den grænseoverskridende handel og giver forbrugerne større udvalg, lavere priser og samme høje grad af beskyttelse i alle EU-lande.

Kunder, der modtager en defekt vare, vil f.eks. kunne vælge mellem flere løsninger. De kan opsige kontrakten og få deres penge tilbage. De kan også få varen erstattet, få den repareret eller få et afslag i prisen.

Forbrugere, der har downloadet musik, film, software og andre digitale produkter (mod betaling), får samme muligheder.

44 % af europæerne English siger i dag, at de ikke køber ting i udlandet, fordi de er usikre på deres rettigheder.

Gang i handelen

De nye regler skal ikke erstatte landenes egne love – selv om EU-landene kan vælge også at lade dem gælde inden for landets grænser. De giver blot de handlende mulighed for at tilbyde en valgfri salgskontrakt, når de sælger varer i et andet EU-land. Kontrakten gælder kun, hvis sælger tilbyder den, og forbrugeren siger ja.

Handlende, der tilbyder den fælles salgskontrakt, vil nyde godt af ikke længere at skulle tumle med en række forskellige nationale regler. Det betyder lavere omkostninger.

I øjeblikket kan virksomheder, der vil sælge hen over grænserne i EU, blive tvunget til at tilpasse sig 26 forskellige nationale købelove, oversætte dem og hyre jurister. Det koster i snit 10 000 euro (næsten 75 000 kroner) pr. marked. At tilpasse deres websteder koster i gennemsnit yderligere 3 000 euro (godt 22 000 kroner).

En undersøgelse Englishfrançais viser, at 71 % af alle europæiske virksomheder ville bruge den fælles europæiske kontrakt til alle salg til forbrugere i andre EU-lande – hvis de havde adgang til den.

Næste skridt

Forslaget skal nu vedtages i EU-landene og Europa-Parlamentet, som allerede tidligere på året gav udtryk for sin støtte til forslaget.

Mere om kontraktret

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links