Навигационна пътека

Стандартен европейски договор за продажба ще улесни пазаруването зад граница - 14/10/2011

Подадени за ръкостискане ръце, едната от които излиза от екран на лаптоп © iStock/Brian Jackson

Общ набор от нeзадължителни правила за продажба ще подпомогне трансграничната търговия и ще намали разходите на компаниите, като същевременно осигури на потребителите по-богат избор и повече сигурност.

През последните 20 години общият пазар на Европа донесе много нови преимущества, като например по-ниски цени на самолетните билети и на мобилния роуминг. Въпреки това продължават да съществуват препятствия за трансграничната търговия като различията между законите за покупко-продажба в различните страни от ЕС.

Търговците, отблъснати от сложния и скъп процес на предоляване на тези различия, пропускат продажби на стойност близо 26 млрд. евро всяка година.

Предложеният европейски договор за продажба DeutschEnglishfrançais ще премахне тази пречка, като по този начин улесни трансграничната търговия и осигури на потребителите повече избор, по-ниски цени и еднакво високо ниво на защита на техните права във всички страни от ЕС.

Потребителите, получили дефектен продукт например, ще могат да потърсят обезщетение по няколко различни начина. Ще могат да анулират договора и да получат парите си обратно или да поискат нов продукт, поправка на продукта или намаление на цената.

Със същите възможности за действие ще разполагат потребителите, изтеглили музика, филми, софтуер и други цифрови продукти по интернет срещу заплащане.

В момента 44 % от европейците English казват, че не пазаруват в чужбина, защото не са сигурни в своите права.

Насърчаване на търговията

Новите правила няма да заменят националните закони, но държавите ще могат да ги въведат в своето законодателство, ако желаят. Правилата просто ще позволят на търговците да предлагат незадължителен договор за продажба, когато продават в друга страна от ЕС. Договорът ще важи само ако продавачът го предложи, а купувачът го приеме.

Продавачите, предлагащи общия договор за продажба, ще могат да ограничат разходите си, тъй като вече няма да им се налага да се занимават с множество различни национални системи.

Понастоящем преводът на националните закони на 26 различни държави и адвокатските услуги, необходими на фирмите, желаещи да продават в другите страни от ЕС, струват средно по 10 000 евро на държава. Адаптирането на уебсайтовете на фирмите може да струва още средно по 3000 евро.

Според проучване Englishfrançais 71 % от европейските компании биха използвали общия европейски договор за всички продажби на потребители в други страни от ЕС, ако той съществува.

Следващи стъпки

Сега предложението трябва да получи одобрението на страните от Съюза и на Европейския парламент, който вече изрази подкрепата си за него чрез гласуване по-рано тази година.

Още за договорното право

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки