Навигационна пътека

Кипър и Хърватия с най-чисти води за къпане в ЕС - 28/07/2011

Плаж в Кипър © ЕС

Водите в почти всички водни курорти в Европа са достатъчно чисти за къпане и плуване въпреки лекия спад в качеството им.

Ще ходите на плаж това лято?

Бъдете спокойни - водите на 92 % от морските плажове и 90 % от реките и езерата отговарят на минималните стандарти на ЕС за чистота.

Резултатите от годишния доклад за водите за къпане English на Европейската агенция за околна среда се базират на редовно изследване на над 21 000 крайбрежни и вътрешноконтинентални места за къпане в Европа.

Искате да проверите качеството на водата на любимото си място за плуване?

  • Изтеглете информация и разгледайте интерактивните карти на Европейската информационна система за водите (WISE) ελληνικά .
  • Съобщете за състоянието на местните водоеми с помощта на уебсайта "Eye on Earth français " (Земята под око).
  • Разгледайте новите символи English за класификация на водите за къпане.

Водни проби от 2010 г.

Над 21 000 морски, речни и езерни плажове в цяла Европа бяха редовно изследвани за вредни замърсители и бактерии, като например Е. коли.

Въпреки че като цяло по-малко места за къпане изпълниха минималните критерии на ЕС в сравнение с 2009 г., редица страни постигнаха изключително добри резултати.

Първенци

Най-добри резултати през 2010 г. регистрираха Кипър, където 100 % от водите бяха оценени като отлични, следван от Хърватия (97,3 %) и Малта (95,4 %).

В България отлична оценка са получили 85,1 % от местата за къпане, но на минималните стандарти за качество отговарят 100 % от изследваните води.

Европейската агенция за околна среда призова страните от ЕС да положат повече усилия за подобряване на качеството на водите в Европа.

Данни за водите за къпане във вашата страна English

Повече за качеството на водите и околната среда English

Пътуване в Европа 2011 - 2012 г.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки