Navigációs útvonal

2011. évi Zöld Hét - "Kevesebből többet" - 23/05/2011

A 2011. május 24. és 27 között megrendezésre kerülő Zöld Hét internetcímét (http://ec.europa.eu/greenweek) feltüntető plakát © EU

A négynapos konferencián részt vevő európai szakértők véleményt cserélnek arról, mit tesz az Európai Unió környezetünk védelméért, megőrzéséért és javításáért.

Az emberi élet elképzelhetetlen a természet nyújtotta erőforrások, így például víz, fémek, ásványi anyagok, termőtalaj, tüzelőanyagok, fa és tiszta levegő nélkül. Ezek az anyagok képezik az alapját a jól működő modern gazdaságoknak is.

Mivel a természeti erőforrások korlátozott mértékben állnak rendelkezésre, arra kell törekednünk, hogy körültekintőbben, a fenntarthatóságot jobban szem előtt tartva használjuk fel őket. Az erőforrás-hatékonyság English kiemelt uniós célkitűzés, mely a fenntartható növekedést és foglalkoztatást célzó Európa 2020 stratégiának is részét képezi.

A héten - május 24. és 27. között - megrendezésre kerülő Zöld Hét alkalmából mintegy 3500 tudós, üzleti vezető, környezetvédő és kormánytisztviselő találkozik Brüsszelben, hogy megvitassa, hogyan lehet ezt a célt a lehető legjobban megvalósítani.

Lehetőségek

Az idei Zöld Hét English résztvevői nem csak azt vitatják meg, hogyan lehet gátat szabni az erőforrások felhasználásának. Miközben az erőforrás-hatékonyság jegyében arra törekszünk, hogy kevesebb hulladékot termeljünk, tisztább környezetben éljünk, és jobb, környezetkímélőbb termékeket állítsunk elő, számos lehetőség is megnyílik előttünk, melyek révén a gazdasági növekedésnek és a munkahelyteremtésnek is lendületet adhatunk.

Az Európa Bizottság már az év elején javaslatokat DeutschEnglishfrançais dolgozott ki a természeti erőforrások intelligens felhasználásának, a környezet védelmének és a gazdasági növekedés előmozdításának témájában. A konferencia résztvevői a következő napok folyamán megvitatják majd a javaslatokban felvázolt módszert, mely - az említett célok megvalósításán túlmenően - a hatékonyság, a termelékenység és a versenyképesség javítását is elő hivatott segíteni.

Versenyképes gazdaság

Azok a vállalatok, amelyek hatékonyan használják fel a nyersanyagokat, a vizet és a termékeik előállításához szükséges egyéb erőforrásokat, csökkenteni tudják termelési költségeiket, miáltal javul versenyképességük.

Egyes ágazatok tevékenyen kiveszik a részüket az innovációból, s ennek előnyei már most is érezhetőek. A cementgyártásban például egyre több helyen hasznosítanak alternatív tüzelőanyagokat és nyersanyagokat, illetve újrahasznosított hulladékot abból a célból, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást, az energiaköltségeket és a folyamat során keletkező hulladék mennyiségét.

A természeti kincsek hatékonyabb kiaknázása számos téren elősegíti a közös uniós célok megvalósítását. Példaként említhetők a következő szakpolitikai területek: éghajlatváltozás elleni küzdelem, energiaügy, közlekedés, nyersanyagok, mezőgazdaság, halászat, biológiai sokféleség és regionális fejlesztés.

Az idei konferencián számos más téma is napirendre kerül, így például a környezetkímélő vegyi anyagok, a környezettudatos magatartáshoz szükséges készségek, a foglalkoztatás és innováció, az ökoinnovációt segítő finanszírozás, valamint a hulladék-újrahasznosítás kérdése.

Innovációösztönzés

A rendezvény olyan természetvédelmi projekteket is reflektorfénybe állít majd, amelyek az uniós LIFE program English révén biztosított társfinanszírozásnak köszönhetően jöttek létre, és számottevően javították környezetünk állapotát.


Közöttük említhető az ún. Stream projekt is, melynek résztvevői számos innovatív technikát bevetettek az Egyesült Királyságban található Avon folyó környezeti állapotának helyreállítása céljából.

A Zöld Hét során nemcsak Brüsszel ad otthon eseményeknek. Más helyszíneken, köztük Szlovéniában és Lengyelországban mintegy 30 további rendezvény várja az érdeklődőket.

További információk arról, mit tesz az EU környezetünk védelméért English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek