Navigacijska pot

Sistem Rapex za varstvo potrošnikov - 16/05/2011

Vlakec © istock/mammamaart

Sistem hitrega obveščanja Rapex za večjo zaščito potrošnikov pred nevarnimi proizvodi

Leta 2010 je bilo v EU prepovedanih ali odpoklicanih 2 244 nevarnih izdelkov, kar je 13 % več kot leto poprej.

Z 32 odstotki so največji delež prepovedanih izdelkov predstavljala oblačila in tekstilni izdelki, sledile so igrače (25 %), motorna vozila (9 %), električne naprave (8 %) ter otroška oprema in izdelki za otroško nego (4 %).

Kot navaja letno poročilo 2010 DeutschEnglishfrançais , kaže porast števila prepovedanih izdelkov na vedno večjo učinkovitost evropskega sistema za hitro opozarjanje o nevarnih neživilskih izdelkih. Omrežje, ki o nevarnih izdelkih obvešča nacionalne zakonodajalce, upravlja Evropska komisija.

Boljše sodelovanje

Leta 2009 se je povečalo število ugotovljenih nevarnih oblačil in tekstilnih izdelkov, delno tudi zaradi sodelovanja med devetimi državami pri preverjenju, ali otroška oblačila vsebujejo vrvice.

Enajst držav je sodelovalo pri naključnem preverjanju čelad DeutschEnglishfrançais , ki se uporabljajo pri alpskem smučanju, deskanju, kolesarjenju, rolanju, jahanju in pri otrocih.

Ugotovili so, da 63 % od 367 pregledanih čelad ni opremljenih z zahtevano nalepko, opozorili ali navodili za uporabo. Med 40 čeladami, ki so jih izbrali za nadaljnje testiranje, jih 18 ni izpolnjevalo minimalnih varnostnih standardov.

Boljši nadzor

Več nevarnih izdelkov so odkrili tudi zaradi novih smernic in boljše ocene tveganja. Nadzor Rapex so razširili tudi na izdelke za strokovno rabo in na področja, kot so okolje, zdravje in varnost pri delu ter javna varnost.

Varnost že na začetku

"Varnost pri viru" je postala ključna za zakonodajo o varnosti izdelkov. Podjetja morajo že na samem začetku ugotoviti, kolikšno je tveganje za varnost, preveriti varnost izdelkov, še preden ti zapustijo tovarno, in poročati o težavah. Prejšnje leto se je raba sistema hitrega obveščanja pri podjetjih povečala za 200 %.

Poudarek na varnosti pomeni tudi tesnejše sodelovanje z mednarodnimi trgovinskimi partnerji, zlasti s Kitajsko, ki se pojavlja v 58 % opozoril o nevarnih izdelkih.

Več izboljšav

Komisija po javnem posvetovanju, ki ga je opravila leta 2010, pripravlja posodobitve zakonodaje EU o varnosti izdelkov.

V sistemu Rapex sodelujejo vse države EU, tudi Islandija, Lihtenštajn in Norveška. Za druge izdelke, denimo živila in hrano za živali, farmacevtske izdelke in medicinske naprave, se uporabljajo drugi sistemi za hitro opozarjanje, podobni sistemu Rapex.

Več o varnosti potrošnikov English

Spletna stran Rapex English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave