Kruimelpad

Een speelgoedtrein © istock/mammamaart

Minder gevaarlijke producten in de schappen dankzij RAPEX, het snelle waarschuwingssysteem van de EU.

Een recordaantal van 2.244 onveilige producten werd in 2010 uit de schappen gehaald of teruggeroepen. Dat was 13% meer dan het jaar daarvoor.

32% daarvan was kleding en textiel, 25% speelgoed, 9% motorvoertuigen, 8% elektrische apparaten en 4% kinderartikelen.

Dit hogere aantal is een teken dat het snelle waarschuwingsnetwerk voor onveilige non-foodproducten van de EU efficiënter werkt, zo staat te lezen in het jaarverslag van 2010 DeutschEnglishfrançais . Binnen het netwerk, dat wordt beheerd door de Commissie, wordt informatie over gevaarlijke producten tussen de EU-landen uitgewisseld.

Betere samenwerking

Het aantal meldingen van gevaarlijke kledingstukken en textielproducten steeg vergeleken met 2009, mede doordat negen landen gezamenlijk de veiligheid van koordjes en treksluitingen aan kinderkleding zijn gaan controleren.

Elf landen hebben ook samengewerkt bij steekproefsgewijze controles op (kinder)helmen DeutschEnglishfrançais voor alpineskiërs, snowboarders, fietsers, skaters en ruiters.

Daarbij werd vastgesteld dat 63% van de 367 gecontroleerde helmen niet voldeed aan de eisen voor etikettering, waarschuwingen of instructies. Van de 40 helmen die verder getest werden, bleken er 18 niet aan de minimale veiligheidseisen te voldoen.

Beter toezicht

Nieuwe richtlijnen en een herziene risicobeoordelingsmethode hebben ook geholpen om meer gevaarlijke producten op te sporen. RAPEX is uitgebreid met producten voor professionals en een groter aantal risico's: het milieu, gezondheid op de werkplek en openbare veiligheid.

Veiligheid vanaf het begin

"Veiligheid aan de bron" vormt nu de focus van de productveiligheidswetgeving van de EU. Bedrijven moeten vanaf het begin eventuele veiligheidsproblemen beoordelen en hun producten controleren voordat zij de fabriek verlaten. Eventuele problemen moeten gemeld worden. Vorig jaar is het gebruik van het aparte snelle waarschuwingssysteem voor bedrijven verdrievoudigd.

Deze nadruk op veiligheid betekent ook dat er nauwer moet worden samengewerkt met internationale handelspartners, met name China, de bron van 58% van de RAPEX-meldingen.

Meer verbeteringen

Momenteel gaat de Commissie na hoe de productveiligheidswetgeving het beste kan worden aangescherpt, rekening houdend met de opmerkingen die geïnteresseerde Europeanen in 2010 tijdens een openbare raadpleging hebben gemaakt.

Alle EU-landen plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen nemen deel aan RAPEX. Andere producten, zoals voedsel en dierenvoeding, geneesmiddelen en medische apparatuur, vallen onder andere, vergelijkbare waarschuwingssystemen.

Meer over productveiligheid English

RAPEX-website English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links