Navigációs útvonal

Játékvasút © istock/mammamaart

Kevesebb veszélyes termék jut el a fogyasztóhoz az Unió riasztási rendszerének köszönhetően

Rekordmennyiségű, 2 244 veszélyes termék betiltására, piacról való kivonására vagy az európai fogyasztóktól történő visszahívására került sor 2010-ben - ez 13%-kal több, mint a megelőző évi adat.

A betiltott termékek 32%-át a ruházati cikkek és textíliák teszik ki, amelyeket a játékok (25%), a gépjárművek (9%), az elektromos készülékek (8%), valamint gyermekápolási cikkek és gyermekfelszerelések (4%) követik a sorban.

A betiltott termékek számának növekedése a 2010. évi jelentés DeutschEnglishfrançais szerint arra vall, hogy egyre eredményesebb az EU nem élelmiszer jellegű termékekre vonatkozó riasztási rendszere. A Bizottság által működtetett rendszer a nemzeti szabályozó hatóságokat tájékoztatja a veszélyes termékekről.

Javult az együttműködés

Kilenc tagállam egymással együttműködve végezte a gyermekruházaton található zsinórok és húzózsinórok biztonsági ellenőrzését, részben ennek is köszönhetően nőtt a veszélyes ruházati cikkek és textíliák száma a 2009-es adatokhoz képest.

Tizenegy ország együttműködésével valósult meg az alpesi síelés, snowboardozás, kerékpározás, gördeszkázás, görkorcsolyázás és lovaglás során, valamint gyermekek által használt sisakok szúrópróbaszerű ellenőrzése DeutschEnglishfrançais .

A hatóságok által megvizsgált 367 sisak 63%-a nem rendelkezett az előírásoknak megfelelő címkével, a fogyasztókhoz szóló figyelmeztetéssel vagy használati utasítással. A sisakok közül 40-et részletesebben is megvizsgáltak: így derült fény arra, hogy18 termék a biztonsági minimumkövetelményeknek sem felelt meg.

Eredményesebb felügyelet

Az új iránymutatások és a felülvizsgált kockázatértékelési módszerek is hozzájárultak ahhoz, hogy a szabályozó szervek a korábbinál több veszélyes terméket azonosítottak. A RAPEX-rendszer kiterjedtebbé vált: a kockázatok szélesebb körével (a környezetvédelemmel, a munkahelyi egészséggel és biztonsággal, valamint a közbiztonsággal), továbbá a szakembereknek szánt termékekkel is foglalkozik.

A biztonsági szempontok korai érvényesítése

A termékbiztonságról szóló uniós jog egyik központi eleme a biztonsági szempontok korai érvényesítése ("safety at source"). A vállaltoknak korán fel kell ismerniük a biztonsági kockázatokat, meg kell vizsgálniuk a termékeket, mielőtt azok a gyárból kikerülnének, és jelenteniük kell azt, ha valamilyen problémát észlelnek. A kifejezetten a vállalatoknak szánt riasztási rendszer alkalmazása 200%-kal nőtt.

A biztonságra való összpontosítás nyomán elmélyül a nemzetközi partnerekkel folytatott együttműködés is, közülük is elsősorban Kínával, amelyhez a RAPEX riasztásainak 54%-a kapcsolódik.

További eredmények

A Bizottság 2010-ben nyilvános konzultációt végzett, és jelenleg azt vizsgálja meg, hogyan lehetne korszerűbbé tenni a termékbiztonsággal kapcsolatos uniós jogszabályokat.

A RAPEX-rendszerben az uniós országokon kívül részt vesz Izland, Liechtenstein és Norvégia is. Az egyéb termékekre, így például az élelmiszerekre, takarmányokra, gyógyszerekre és orvostechnikai eszközökre a RAPEX-hez hasonló, külön riasztási rendszerek vonatkoznak.

A fogyasztóvédelemről bővebben English

A RAPEX honlapja English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek