Navigointipolku

Leikkijuna © istock/mammamaart

Entistä harvemmat vaaralliset tuotteet livahtavat EU:n turvallisuusseulasta - RAPEX-hälytysjärjestelmä tuottaa tulosta

EU:n tuoteturvallisuusvalvonnan tehostumisen ansiosta vuonna 2010 kiellettiin, poistettiin markkinoilta tai kerättiin takaisin kuluttajilta ennätykselliset 2 244 vaarallista tuotetta, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Eniten turvallisuusvaroituksia annettiin vaatteista ja tekstiileistä (32 % ilmoituksista), leluista (25 %), moottoriajoneuvoista (9 %), sähkölaitteista (8 %) sekä lastentarvikkeista ja lastenhoitotarvikkeista (4%).

Kiellettyjen tuotteiden määrän lisääntyminen on osoitus RAPEXin eli EU:n tuoteturvallisuuden nopean hälytysjärjestelmän tehokkuuden paranemisesta, todetaan järjestelmän vuoden 2010 vuosiraportissa DeutschEnglishfrançais . Komission hallinnoima RAPEX-verkosto välittää tietoa vaarallisista tuotteista EU-maiden kansallisten tuotevalvontaviranomaisten kesken.

Parempaa yhteistyötä

Vaarallisia vaatteita ja tekstiilejä jäi tarkastuksissa kiinni enemmän kuin vuonna 2009 mm. siksi, että yhdeksän EU-maata tehosti yhteistyötään lastenvaatteissa olevien nyörien turvallisuustarkastuksissa.

Yhdessätoista maassa tehtiin erikoistarkastuksia harrastuksissa käytettävien kypäröiden DeutschEnglishfrançais (laskettelu, lumilautailu, pyöräily, rullalautailu, rullaluistelu ja ratsastus sekä lasten kypärät) turvallisuudesta.

Tarkastuksissa todettiin, että 63 prosentista tarkastetuista 367 kypärästä puuttui vaadittuja merkintöjä, varoituksia ja ohjeita. Kattavampaan testaukseen lähetetyistä 40 kypärästä 18 ei täyttänyt turvallisuuden vähimmäisstandardeja.

Tehokkaampaa valvontaa

Vaarallisten tuotteiden kiinnijäämistä tehostivat myös uudet ohjeet ja parannetut riskinarviointimenetelmät. RAPEX-järjestelmän kattavuutta laajennettiin ammattilaisille suunnattuihin tuotteisiin ja entistä useampiin riskeihin (ympäristöön, työterveyteen ja -turvallisuuteen ja yleiseen turvallisuuteen kohdistuvat riskit).

Turvallisuus etusijalla alusta asti

EU:n tuoteturvallisuuslainsäädännössä on noussut keskeiseen asemaan vaatimus turvallisuudesta jo tuotantoketjun alkuvaiheessa. Yritysten on kartoitettava tuoteturvallisuusriskit alusta lähtien, tarkistettava tuotteensa ennen niiden lähtöä tehtaista ja ilmoitettava ongelmista. Nimenomaan yrityksille tarkoitetun nopean ilmoitusjärjestelmän käyttö kasvoi huomattavasti (200 %).

Turvallisuuden parantaminen edellyttää myös kansainvälisten kauppakumppanien, erityisesti Kiinan, kanssa tehtävän yhteistyön tiivistämistä. Viime vuoden RAPEX-ilmoituksista 58 % koski Kiinassa tehtyjä tuotteita.

Lisää parannuksia

Komissio tarkastelee viime vuonna järjestetyn julkisen kuulemisen pohjalta, miten EU:n tuoteturvallisuuslainsäädäntöä voitaisiin parantaa edelleen.

RAPEX-järjestelmässä ovat EU-maiden lisäksi mukana myös Islanti, Liechtenstein ja Norja. Kulutustavaroiden lisäksi EU:ssa on omat vastaavat hälytysjärjestelmänsä myös elintarvikkeille ja rehuille, lääkkeille ja lääkinnällisille laitteille.

Lisätietoa kuluttajien turvallisuudesta English

RAPEX-sivusto English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä