Διαδρομή πλοήγησης

Παιδικό τρενάκι © istock/mammamaart

Χάρη στο Rapex, το δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ, λιγότερα επικίνδυνα προϊόντα φθάνουν στην αγορά.

Το 2010 απαγορεύθηκαν, αποσύρθηκαν από την αγορά ή ανακλήθηκαν από τους Ευρωπαίους καταναλωτές 2.244 μη ασφαλή προϊόντα, αριθμός ρεκόρ που αντιπροσωπεύει αύξηση 13% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Τα είδη ένδυσης και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 32% των απαγορεύσεων και ακολουθούν τα παιχνίδια (25%), τα μηχανοκίνητα οχήματα (9%), οι ηλεκτρικές συσκευές (8%), τα προϊόντα παιδικής φροντίδας και ο εξοπλισμός για παιδιά (4%).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2010, DeutschEnglishfrançais η αύξηση του αριθμού των απαγορευμένων προϊόντων καταδεικνύει την ολοένα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για τα μη εδώδιμα επικίνδυνα προϊόντα. Μέσω του δικτύου, το οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή, διαδίδονται πληροφορίες για τα επικίνδυνα προϊόντα ανάμεσα στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Μεγαλύτερη συνεργασία

Ο αριθμός των επικίνδυνων ειδών ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας αυξήθηκε σε σχέση με το 2009, εν μέρει ως αποτέλεσμα της συνεργασίας εννέα χωρών σε ελέγχους ασφαλείας για τα κορδόνια και τα κορδόνια περίσφιγξης στα παιδικά ενδύματα.

Έντεκα χώρες συνεργάστηκαν επίσης σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για τα κράνη DeutschEnglishfrançais που χρησιμοποιούνται από χιονοδρόμους, αθλητές χιονοσανίδας, τροχοσανίδας ή τροχοπεδίλων, ποδηλάτες, ιππείς και παιδιά.

Διαπιστώθηκε ότι το 63% των 367 κρανών που ελέγχθηκαν δεν έφεραν τις απαιτούμενες ετικέτες, προειδοποιήσεις ή οδηγίες. Από τα 40 κράνη που επιλέχθηκαν για περαιτέρω έλεγχο, 18 δεν πληρούσαν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας.

Αποτελεσματικότερη εποπτεία

Οι ρυθμιστικές αρχές μπόρεσαν επίσης να εντοπίσουν περισσότερα επικίνδυνα προϊόντα χάρη σε νέες κατευθυντήριες γραμμές και μια βελτιωμένη μέθοδο εκτίμησης του κινδύνου. Το δίκτυο Rapex επεκτάθηκε για να καλύψει προϊόντα για επαγγελματίες και ένα μεγαλύτερο φάσμα κινδύνων: για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας και τη δημόσια ασφάλεια.

Ασφάλεια εξ αρχής

Η "ασφάλεια στην πηγή" αποτελεί πλέον βασικό στοιχείο της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων. Οι επιχειρήσεις πρέπει να εντοπίζουν εξ αρχής τους κινδύνους για την ασφάλεια, να ελέγχουν τα προϊόντα πριν φύγουν από το εργοστάσιο και να αναφέρουν τυχόν προβλήματα. Πέρυσι, η χρήση ενός ειδικού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 200%.

Η έμφαση αυτή στην ασφάλεια συνεπάγεται επίσης στενότερη συνεργασία με διεθνείς εμπορικούς εταίρους, κυρίως την Κίνα, που αποτελεί την πηγή του 58% των προειδοποιήσεων μέσω του Rapex.

Περισσότερες βελτιώσεις

Η Επιτροπή εξετάζει ενδεχόμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια των προϊόντων, σε συνέχεια δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το 2010.

Στο σύστημα Rapex συμμετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία. Άλλα προϊόντα, όπως τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα ιατρικά βοηθήματα καλύπτονται από άλλα ειδικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, συναφή με το Rapex.

Περισσότερα για την ασφάλεια των καταναλωτών English

Ιστότοπος του Rapex English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι