Sti

Rapex beskytter forbrugerne - 16/05/2011

Et legetøjstog © istock/mammamaart

EU's hurtige varslingssystem, Rapex, forhindrer farlige produkter i at nå ud til forbrugerne.

Et rekordhøjt antal - helt præcist 2 244 - usikre produkter blev forbudt, trukket tilbage fra markedet eller kaldt tilbage fra forbrugerne i 2010 (en stigning på 13 % i forhold til året før).

Der blev indgivet flest anmeldelser af tøj og tekstiler (32 %), efterfulgt af legetøj (25 %), motorkøretøjer (9 %), elektriske apparater (8 %) samt børneomsorgsartikler og udstyr til børn (4 %).

EU's hurtige advarselssystem for farlige produkter (ikke fødevarer) er blevet mere effektivt. Derfor forbydes stadig flere produkter, fremgår det af årsrapporten for 2010 DeutschEnglishfrançais . Netværket, der administreres af Kommissionen, gør det muligt at cirkulere oplysninger om farlige produkter mellem nationale myndigheder.

Bedre samarbejde

Antallet af anmeldte farlige beklædningsgenstande steg i forhold til 2009, bl.a. takket være samarbejdet mellem ni lande om sikkerhedstjek af snore og bændler på børnetøj.

Elleve lande samarbejdede også om en særlig kontrol af sikkerheden ved hjelme DeutschEnglishfrançais , der benyttes af skiløbere, snowboardere, cyklister, skateboardere, rulleskøjteløbere, hesteryttere og børn.

Det viste sig, at 63 % af de 367 undersøgte hjelme ikke overholdt kravene om mærkning, advarsler og brugsanvisninger. 40 hjelme blev sendt til yderligere test, og det viste sig, at 18 af dem ikke overholdt sikkerhedskravene.

Bedre tilsyn

Nye retningslinjer og en forbedret risikovurderingsmetode har også hjulpet myndighederne med at finde frem til farlige produkter. Rapex dækker nu også professionelle produkter og flere forskellige slags risici - i tilknytning til miljø, sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen og offentlig sikkerhed.

Sikkerhed fra starten

Sikkerhed ved kilden er blevet en nøglefaktor for EU's produktsikkerhedsregler. Virksomhederne skal fjerne sikkerhedsrisici fra starten, tjekke produkterne, før de forlader fabrikken, og informere om eventuelle problemer. Brugen af det særlige hurtige varslingssystem for erhvervslivet steg med 200 % sidste år.

Det øgede fokus på sikkerhed har også ført til et tættere samarbejde med internationale handelspartnere, navnlig med Kina, som er ophavsland til 58 % af anmeldelserne i Rapex.

Flere forbedringer

Kommissionen arbejder i øjeblikket på at forbedre EU's produktsikkerhedsregler, bl.a. ud fra resultaterne af en offentlig høring i 2010.

Alle EU-lande samt Island, Liechtenstein og Norge deltager i Rapex. Andre produkter som f.eks. fødevarer og foder, lægemidler og medicinsk udstyr er omfattet af deres egne varslingssystemer, der minder om Rapex.

Mere om forbrugersikkerhed English

Websted om Rapex English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links