Navigacijska pot

Tehnologija spreminja zdravstvo - 11/05/2011

Zdravnik steza roko s stetoskopom skozi računalniški zaslon © istock/Brian Jackson

Informacijske in komunikacijske tehnologije omogočajo kakovostnejše in učinkovitejše storitve zdravstvenih sistemov - in nižje stroške.

Staranje prebivalstva, proračunski varčevalni ukrepi, naraščajoči stroški in pomanjkanje osebja so glavne težave, s katerimi se spodajo zdravstveni sistemi v EU.

Evropska komisija zato priporoča državam EU uporabo informacijskih in komunikacijskih tehnologij in jih spodbuja, naj vlagajo vanje.

Z uporabo interneta, varnih omrežij, brezžičnih naprav in spletnih informacij je delo zdravnikov, medicinskih sester in bolnišnic že postalo lažje, storitve pa kakovostnejše, učinkovitejše ter cenejše.

Prednosti e-zdravstva

Ta teden si je nekatere najuspešnejše aplikacije informacijskih in kominikacijskih tehnologij mogoče ogledati v Budimpešti na evropskem tednu e-zdravstva 2011 English .

Danska tako predstavlja omrežje z zdravstvenimi podatki, ki omogoča hitro in učinkovito komunikacijo med bolniki, zdravniki in socialnimi delavci. Z usklajenimi storitvami so skupaj prihranili že 1,4 milijarde evrov.

V Veliki Britaniji so s spletnimi storitvami in nasveti po telefonu leta 2008 znižali število nepotrebnih obiskov pri zdravniku za 2,4 milijona, število prevozov z rešilnim avtomobilom in bolnikov na urgentnih oddelkih pa za 1,2 milijona.

V italijanski Lombardiji so kardiologi s telekardiologijo, tj. pregledom srčnih bolnikov na daljavo, za 36 % znižali število ponovnih sprejemov v bolnišnico in za 12 % število obiskov zunanjih bolnikov.

V prid bolnikom

Informacijske in komunikacijske tehnologije omogočajo zdravnikom lažji vpogled v kartoteke bolnikov, hitrejše rezultate laboratorijskih preiskav in pošiljanje receptov neposredno v lekarne.

Študija, ki so jo s sredstvi EU izvedli na Nizozemskem, Veliki Britaniji in Nemčiji, je pokazala, da bi lahko s telenadzorom bolnikov na domu za 15 % zvišali stopnjo njihovega preživetja in za 26 % znižali število dni v bolnišnični oskrbi.

Program za digitalne tehnologije

Evropska komisija pripravlja ciljno naravnane ukrepe, s katerimi naj bi v Evropski uniji pospešili splošno uvedbo informacijskih tehnologij. Javno posvetovanje English o ukrepih bo na spletu potekalo do 25. maja.

Komisija bo zbrana mnenja upoštevala pri pripravi predlogov za obdobje 2012-2020, ki jih namerava predstaviti letos. Uveljavljanje tehnologije v zdravstvenih storitvah je del programa za digitalne tehnologije English in pobude za inovativnost v EU English .

Več o informacijskih tehnologijah v zdravstvu English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave