Cale de navigare

Tehnologia eficientizează sectorul sanitar - 11/05/2011

Mâna unui doctor ţinând un stetoscop, care iese prin ecranul unui laptop © istock/Brian Jackson

Tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor îi ajută pe furnizorii de îngrijiri medicale din UE să le ofere pacienţilor servicii mai bune şi mai eficiente, în timp ce îşi reduc costurile.

Îmbătrânirea populaţiei, reducerile de buget, costurile tot mai mari şi lipsa personalului sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă sectorul sanitar european.

Pentru remedierea situaţiei, Comisia încurajează guvernele statelor membre să investească mai mult în tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC).

Internetul, reţelele sigure de date, dispozitivele fără fir şi serviciile care oferă informaţii on-line ajută deja spitalele şi personalul medical să furnizeze servicii mai bune şi mai eficiente către pacienţi şi să îşi reducă, în acelaşi timp, costurile.

Avantaje considerabile

Săptămâna aceasta, în cadrul Săptămânii e-Sănătate 2011 English , la Budapesta (Ungaria), sunt prezentate unele dintre cele mai performante aplicaţii TIC.

Reţeaua de date medicale din Danemarca, de exemplu, le oferă pacienţilor, doctorilor şi asistenţilor sociali posibilitatea de a comunica rapid şi eficient. Serviciile eficientizate au condus deja la realizarea unor economii în valoare de 1,4 miliarde de euro.

În Regatul Unit există un serviciu on-line şi o linie telefonică de urgenţă cu ajutorul cărora se elimină programările inutile şi se reduce numărul de curse pentru ambulanţe şi de vizite la secţia de urgenţe, economiile obţinute în 2008 fiind de 2,4 milioane şi respectiv 1,2 milioane de euro.

În regiunea italiană Lombardia, cu ajutorul telecardiologiei, care le permite medicilor cardiologi să evalueze la distanţă starea pacienţilor cu probleme cardiace, numărul reinternărilor în spital a scăzut cu 36%, iar cel al intervenţiilor în regim ambulatoriu, cu 12%.

În serviciul pacienţilor

TIC le permite medicilor să aibă mai uşor acces la dosarele medicale ale pacienţilor, să obţină mai repede rezultatele analizelor de laborator şi să trimită reţetele direct farmaciştilor.

Potrivit unui studiu finanţat de UE realizat în Olanda, Regatul Unit şi Germania, introducerea telemonitorizării la domiciliu ar putea mări rata de supravieţuire a pacienţilor cu 15% şi reduce numărul zilelor petrecute de pacienţi în spitale cu 26%.

Agenda digitală

În prezent, Comisia elaborează măsuri pentru a stimula adoptarea TIC pe scară largă în toată Uniunea Europeană. De asemenea, a fost lansată o consultare publică English on-line în legătură cu cele mai bune modalităţi prin care se poate realiza acest lucru. Consultarea se încheie la data de 25 mai.

Opiniile colectate vor fi incluse în propunerile pentru perioada 2012-2020 pe care Comisia intenţionează să le prezinte în acest an. Promovarea tehnologiei informaţiei pentru servicii medicale face parte din obiectivele agendei digitale English a UE şi ale politicii europene în domeniul inovării English .

Mai multe despre TIC şi sistemul sanitar English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile