Kruimelpad

Gezondheidszorg veranderen door technologie - 11/05/2011

Een arts houdt een stethoscoop door het scherm van een laptop © istock/Brian Jackson

Dankzij informatie- en communicatietechnologie kunnen zorgverleners hun patiënten beter dienen voor minder geld.

De gezondheidszorg in de EU heeft af te rekenen met vele problemen, waaronder de vergrijzing van de samenleving, bezuinigingen, stijgende kosten en personeelsgebrek.

Daarom vraagt de Europese Commissie de regeringen van de EU-landen meer te investeren in informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Internet, beveiligde datanetwerken en mobiele communicatiemiddelen helpen artsen, verpleegkundigen en ziekenhuizen nu al om hun patiënten beter en effciënter te verzorgen en kosten te besparen.

Grote voordelen

Enkele van de meest succesvolle ICT-toepassingen worden deze week gepresenteerd in Boedapest naar aanleiding van de eHealth-week 2011 English van de EU.

Zo zorgt een gestroomlijnd datanetwerk in Denemarken voor snelle en efficiënte communicatie tussen patiënten, artsen en sociaal werkers. Daardoor kon in totaal al 1,4 miljard euro worden bespaard.

In Groot-Brittannië konden 2,4 miljoen onnodige artsenconsultaties en 1,2 miljoen ambulanceritten en spoedopnamen worden voorkomen door een online-dienst en een hulplijn.

In de Italiaanse regio Lombardije verminderde het aantal heropnamen van hartpatiënten in ziekenhuizen met 36% en het aantal visites met 12% door het gebruik van telecardiologie, waarmee cardiologen hun patiënten op afstand kunnen beoordelen.

Ten dienste van de patiënten

Dankzij ICT kunnen artsen de medische gegevens van hun patiënten gemakkelijker raadplegen, sneller beschikken over labresultaten en recepten rechtstreeks naar de apotheker zenden.

Uit een EU-onderzoek in Nederland, Groot-Britannië en Duitsland blijkt dat thuisbewaking de overlevingskans van patiënten met 15% laat toenemen en het aantal dagen dat zij in het ziekenhuis verblijven met 26% laat dalen.

Digitale agenda

De Commissie wil het gebruik van ICT in de EU aanmoedigen. Tot 25 mei kunt u via een openbare raadpleging English uw mening geven over de maatregelen die nodig zijn.

Uw reacties worden meegenomen in de voorstellen die de Commissie dit jaar wil doen voor de periode 2012-2020. Het promoten van informatietechnologie voor gezondheidsdiensten is een deel van de digitale agenda English en het innovatiebeleid English van de EU.

Meer over ICT in de gezondheidszorg English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links