Navigointipolku

Tietotekniikka tehostaa terveydenhuoltoa EU:ssa - 11/05/2011

Sylimikron näytön läpi pistävä lääkärin käsi pitelee stetoskooppia © istock/Brian Jackson

Tieto- ja viestintätekniikka auttaa EU:n terveydenhuoltopalvelujen tarjoajia kehittämään laadukkaampia ja kustannustehokkaampia palveluja.

EU:n terveydenhuoltojärjestelmiin kohdistuu useita haasteita, kuten väestön ikääntyminen, budjettileikkaukset, terveydenhuollon kasvavat kustannukset ja työvoimapula.

Haasteisiin vastaamiseksi komissio kannustaa EU-maita investoimaan entistä enemmän terveydenhuoltoalan tieto- ja viestintätekniikkaan.

Internet, suojatut tietoverkot, langattomat laitteet ja verkkotietopalvelut auttavat jo nyt lääkäreitä, terveydenhuoltohenkilöstöä ja sairaaloita tarjoamaan eurooppalaisille parempia ja tehokkaampia palveluja. Tekniikka on alentanut myös kustannuksia.

Suuria säästöjä

Hyödyllisimpiä tieto- ja viestintätekniikan sovelluksia on esitelty tällä viikolla Budapestissa EU:n eHealth-teemaviikon 2011 English tiimoilta järjestetyssä konferenssissa.

Esimerkiksi Tanskan terveystietoverkko tarjoaa nopean ja tehokkaan yhteydenpitovälineen potilaiden, lääkäreiden ja muun terveydenhuoltohenkilöstön välillä. Toimintoja virtaviivaistamalla on vuoteen 2008 mennessä saavutettu yhteensä 1,4 miljardin euron säästöt.

Isossa-Britanniassa terveydenhuollon verkko- ja puhelinpalvelut vähensivät tarpeettomia lääkärissäkäyntejä 2,4 miljoonalla vuonna 2008. Myös ambulanssikuljetukset ja käynnit sairaaloiden päivystys- ja tapaturma-asemilla vähenivät 1,2 miljoonalla.

Telekardiologia, jonka avulla kardiologit voivat etäyhteyden avulla arvioida sydänpotilaan tilaa, vähensi Italian Lombardiassa sairaalaanottoja 36 prosentilla ja avosairaanhoidon käyntejä 12 prosentilla.

Parempia terveydenhuoltopalveluja

Tieto- ja viestintätekniikan avulla lääkärit saavat potilastiedot ja laboratoriotestien tulokset käyttöönsä aiempaa helpommin ja nopeammin. He voivat myös lähettää lääkemääräykset suoraan apteekkiin.

EU:n rahoituksella Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa toteutetussa tutkimuksessa todettiin, että potilaiden etäseuranta lisäsi eloonjäämisastetta 15 prosentilla ja vähensi sairaalapäiviä 26 prosentilla.

Osa EU:n digitaalistrategiaa

Komissio suunnittelee parhaillaan kohdennettuja aloitteita, joilla lisätään tieto- ja viestintätekniikan käyttöä EU:ssa. Aiheesta on meneillään myös julkinen kuuleminen English , johon voi osallistua 25.5. saakka.

Kuulemisen tuloksia hyödynnetään sähköisen terveydenhuollon toimintasuunnitelmaa vuosille 2012-2020 koskevissa ehdotuksissa, jotka komissio aikoo esittää tämän vuoden aikana. Terveydenhuollon tieto- ja viestintätekniikan edistäminen on osa Euroopan digitaalistrategiaa English ja Innovaatiounionia English .

Lisätietoa terveydenhuollon tieto- ja viestintätekniikasta English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä