Sti

Teknologien forbedrer sundhedsplejen - 11/05/2011

En læges hånd holder et stetoskop gennem en computerskærm © istock/Brian Jackson

Informations- og kommunikationsteknologier hjælper EU's sundhedsudbydere med at levere bedre og mere effektive sundhedsydelser til patienterne - og på samme tid mindske omkostningerne.

En aldrende befolkning, budgetnedskæringer, stigende omkostninger og mangel på personale er blandt de største udfordringer, EU sundhedsvæsen står over for.

For at imødegå dette opfordrer Kommissionen nu EU's medlemslande til at investere mere i informations- og kommunikationsteknologier (IKT).

Internettet, sikre datanet, trådløst udstyr og online informationstjenester hjælper allerede læger, sygeplejersker og hospitaler med at levere bedre og mere effektive tjenester til patienterne - og mindsker på samme tid omkostningerne.

Store fordele

Nogle af de mest succesfulde IKT-applikationer udstilles i denne uge i Budapest i Ungarn som en del af EU's e-sundhedsuge 2011 English .

For eksempel sørger Danmarks sundhedsdatanet for hurtig og effektiv kommunikation mellem patienter, læger og social- og sundhedshjælpere. De strømlinede tjenesteydelser har allerede givet samlede besparelser på 1,4 milliarder euro.

I Storbritannien hjalp en onlinetjeneste og en telefonisk hjælpetjeneste med at mindske unødvendige lægekonsultationer med 2,4 millioner og mindske ambulanceture og besøg på skadestuen med 1,2 millioner i 2008.

I Lombardiet i Italien førte telekardiologi - der gør det muligt for kardiologer at fjernovervåge patienter med hjerteproblemer - til 36 % færre genindlæggelser på hospitalet og 12 % færre ambulante besøg.

I patienternes tjeneste

IKT giver læger lettere adgang til patienternes journaler, hurtigere svar på laboratorieundersøgelser og mulighed for at sende recepter direkte til apoteket.

En EU-støttet undersøgelse i Holland, Storbritannien og Tyskland viser, at man ved indføre støtte til teleovervågning i hjemmet kan øge patienters overlevelsesrate med 15 % og reducere antallet af indlæggelsesdage på hospitalet med 26 %.

En digital dagsorden

Kommissionen er i øjeblikket i gang med at udvikle målrettede initiativer, der skal fremme anvendelsen af IKT i hele EU. En offentlig onlinehøring English om de videre skridt løber indtil den 25 maj.

Resultaterne vil indgå i forslagene for 2012-2020, som Kommissionen vil fremlægge i år. At fremme informationsteknologi i sundhedsvæsenet er en del af EU's initiativer en digital dagsorden English og innovation i EU English .

Mere om IKT i sundhedsplejen English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links