Sökväg

Miljömedvetna städer prisade - 22/10/2010

Vitoria-Gasteiz och Nantes har utsetts till miljöhuvudstäder 2012 och 2013.

Efter Stockholm English 2010 och Hamburg English 2011 belönas den spanska staden Vitoria-Gasteiz och franska Nantes för sitt arbete att skapa miljövänliga stadsmiljöer.

Vitoria-Gasteiz har utsetts till miljöhuvudstad för 2012. I staden finns ett stort grönt bälte som gör att ingen invånare bor mer än 300 meter från ett grönområde. Man har även arbetat hårt för att minska vattenförbrukningen. Målet är att sänka förbrukningen till under 100 liter vatten per person och dag.

Nantes tar över som miljöhuvudstad 2013 och belönas bland annat för sin ambitiösa transportpolitik. Staden var först i Frankrike med att återinföra elektriska spårvagnar. Därför har Nantes i dag en avundsvärt bra luftkvalitet. Man räknar också med att minska sina koldioxidutsläpp med en fjärdedel fram till 2020.

Miljöhuvudstadspriset belönar städer i EU som med stor framgång arbetar för miljöskydd och hållbar utveckling. Juryn gör sin bedömning utifrån elva miljökriterier, t.ex. hur man lokalt bidrar till det internationella klimatarbetet och hur man renar sitt avloppsvatten.

Fyra av fem EU-invånare bor i dag i en tätort. Deras livskvalitet beror alltså i hög grad på vad städerna gör för att förbättra stadsmiljön, skapa grönområden, hantera hushållsavfall och utveckla lokaltrafiken.

Med miljöhuvudstadspriset vill EU lyfta fram de vinnande städerna som förebilder för miljövänlig stadsplanering.

Läs mer om EU:s miljöhuvudstadspris English
Se en film om Vitoria-Gasteiz, miljöhuvudstad 2012 English
Se en film om Nantes, miljöhuvudstad 2013 English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar