Navigacijska pot

Vse bolj zelena evropska mesta - 22/10/2010

Vitoria-Gasteiz in Nantes sta zeleni prestolnici Evrope 2012 in 2013

Po Stockholmu English leta 2010 in Hamburgu English leta 2011 sta priznanje za doseganje visokih okoljskih standardov prejela špansko mesto Vitoria-Gasteiz in francoski Nantes.

Vitoria-Gasteiz, zelena prestolnica Evrope leta 2012, je mestno središče obdala s širokim zelenim pasom, tako da so zelene površine manj kot 300 metrov oddaljene od prebivališč. Mesto je omejilo porabo vode in jo namerava zmanjšati na manj kot 100 litrov na osebo dnevno.

Nantes, zelena prestolnica leta 2013, je izboljšal prometno infrastrukturo, saj je prvo francosko mesto, ki je ponovno uvedlo električni tramvaj. S tem se je močno izboljšala kakovost zraka, do leta 2020 pa nameravajo zdajšnje emisije CO2 zmanjšati za četrtino.

S priznanjem zelene pristolnice Evrope vsako leto nagradijo evropska mesta, ki si izjemno prizadevajo za varstvo okolja in trajnostni razvoj. Tudi Ljubljana se je potegovala za naziv zelene prestolnice Evrope v letu 2012 ali 2013. Žirija upošteva enajst okoljskih kriterijev, denimo krajevne ukrepe proti onesnaženju okolja in ustrezno ravnanje z odpadnimi vodami.

Vsak četrti Evropejec danes živi v mestu. Kakovost življenja je torej zelo odvisna od prizadevanja mest, da izboljšajo kakovost mestnega okolja z urejanjem zelenih površin, ravnanjem z odpadki in razvojem javnih prevoznih sredstev.

Mesta, ki prejmejo nagrado, postanejo vzor drugim evropskim mestom.

Več o nagradi zelene prestolnice Evrope English
Predstavitev mesta Vitoria-Gasteiz, zelene prestolnice Evrope 2012 English
Predstavitev mesta Nantes, zelene prestolnice Evrope 2013 English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave