Navigációs útvonal

Zöldbe öltöző európai városok - 22/10/2010

2012-ben Nantes, 2013-ban Vitoria-Gasteiz viselheti az Európa Zöld Fővárosa címet.

Stockholm (2010) és Hamburg (2011) után a környezetbarát városi tér kialakításáért tett erőfeszítések elismeréseként a spanyolországi Vitoria-Gasteiz és a franciaországi Nantes viselheti majd az Európa Zöld Fővárosa címet.

Vitoria-Gasteizben, amely 2012-ben lesz kontinensünk zöld fővárosa, a belváros körüli parkoknak hála senki sem él 300 méternél távolabb zöld területtől. A város jelentős erőfeszítéseket tett a vízfelhasználás csökkentéséért is: a cél az, hogy az egy főre jutó napi vízfogyasztás 100 liter alá csökkenjen.

A 2013. évi kitüntetett, Nantes elsősorban ambiciózus közlekedési politikájával vitte el a pálmát. Nantes volt az első olyan város Franciaországban, ahol újra megnyitották a régi villamosvonalakat. Napjainkban a városban irigylésre méltó a levegő minősége, és a helyhatóság azt tervezi, hogy 2020‑ig további negyedével csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást.

Az Európa Zöld Fővárosa díjat minden évben olyan európai városnak ítélik oda, amely kimagasló teljesítményt nyújt a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés terén. A bírálóbizottság 11 kritérium alapján hozza meg döntését – ezek az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez történő helyi hozzájárulástól a szennyvízkezelésig számos területet ölelnek fel.

Ma az európaiak négyötöde városi agglomerációk lakója. Életminőségüket így jelentősen befolyásolja, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek a városok környezetük minőségének javításáért – a zöldterületek megóvásáért, a hulladék megfelelő kezeléséért vagy éppen a közösségi közlekedés fejlesztéséért.

Az Európa Zöld Fővárosa díj a nyertes városok képében a fenntartható városi fejlődés követendő példáit mutatja be.

További információk az Európa Zöld Fővárosa díjról
Bemutatkozik Vitoria-Gasteiz, Európa 2012. évi zöld fővárosa
Bemutatkozik Nantes, Európa 2013. évi zöld fővárosa

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek