Navigointipolku

Kaupunkien ympäristöpalkinnot Espanjaan ja Ranskaan - 22/10/2010

Vuonna 2012 Euroopan vihreä pääkaupunki on Vitoria-Gasteiz ja vuonna 2013 Nantes.

Euroopan ensimmäiset vihreät pääkaupungit Tukholma (2010) ja Hampuri (2011) ovat saaneet seuraajat, jotka ovat Vitoria-Gasteiz ja Nantes.

Vuoden 2012 vihreäksi pääkaupungiksi on nimitetty Pohjois-Espanjassa sijaitseva Vitoria-Gasteiz. Kaupungin keskustaa ympäröi vihreä vyöhyke, jonka ansiosta kaupunkilaisilla on viheralue aina korkeintaan 300 metrin päässä. Vitoria-Gasteizissa on onnistuttu myös vähentämään vedenkulutusta, ja tavoitteena on vähentää se alle 100 litraan henkeä kohti vuorokaudessa.

Vuoden 2013 vihreä pääkaupunki on puolestaan Nantes, joka panostaa julkiseen liikenteeseen ja pyöräilyyn. Se on ensimmäinen ranskalaiskaupunki, jossa on otettu uudestaan käyttöön sähköiset raitiovaunut. Ilmanlaatu on parantunut selkeästi, ja tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä neljänneksellä vuoteen 2020 mennessä.

Euroopan vihreä pääkaupunki -palkinto myönnetään vuosittain kaupungille, joka on esimerkillisesti edistänyt ympäristönsuojelua ja kestävää kehitystä. Palkintoraati arvioi ehdolla olevia kaupunkeja 11 ympäristökriteerin perusteella. Arviointiperusteina ovat esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntatoimet ja jätevesien käsittely.

Neljä viidestä eurooppalaisesta asuu nykyisin kaupungissa. Heidän elämänlaatuunsa vaikuttaa suuresti se, miten ympäristö otetaan huomioon kaupunkisuunnittelussa. Esimerkiksi viheralueiden, jätehuollon ja julkisen liikenteen kehittäminen edistävät kaupunkilaisten viihtyvyyttä.

Vihreä pääkaupunki -palkinto on tunnustus kaupungeille, joiden esimerkin toivotaan kannustavan myös muita kaupunkiympäristön kestävään kehittämiseen.

Lisätietoa Euroopan vihreä pääkaupunki -palkinnosta
Vitoria-Gasteiz (Euroopan vihreä pääkaupunki 2012) – esittely
Nantes (Euroopan vihreä pääkaupunki 2013) – esittely

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä