Sökväg

Tillslag mot näthandeln ska skydda konsumenterna - 16/09/2010

Man vid dator som håller papper i ena handen och har den andra handen på tangentbordet © iStockphoto.com/webphotographeer

De flesta webbplatser som säljer hemelektronik följer EU:s konsumentskyddsregler, medan 60 procent av alla biljettförsäljningssajter bryter mot lagstiftningen.

Tillslaget mot webbplatser som säljer hemelektronik har lett till att de flesta nu följer EU:s konsumentskyddsregler, meddelade EU-kommissionen i dag.

Vid förra årets kontroll av webbplatser för hemelektronik English upptäcktes att bara 44 procent följde EU-reglerna. Vid en nyligen genomförd uppföljning visade det sig att 84 procent numera följer reglerna, informerade konsumentkommissionär John Dalli. Mot övriga webbplatser vidtas åtgärder.

"Dagens resultat visar att kontrollerna fungerar", menade John Dalli.

Kontrollerna gällde webbplatser som säljer varor som digitalkameror och musikspelare. I fjol upptäcktes problem med bland annat vilseledande information om konsumenträttigheter, det faktiska totala priset och möjligheten att kontakta säljaren.

I år inriktar sig EU på webbplatser som säljer biljetter English till kultur- och idrottsevenemang. Arbetet är ännu inte avslutat men har redan visat att 60 procent av alla webbplatser bryter mot konsumentreglerna.

Kommissionen har hittills kontrollerat 414 webbplatser och konstaterat att 40 procent följer reglerna. De övriga 247 sajterna anmäls nu till de nationella myndigheterna för vidare åtgärder. De största problemen är oklar prissättning och oskäliga villkor.

Det konsumenterna kan råka ut för är att det inte finns någon information alls om biljettpriset eller att den är ofullständig eller vilseledande (74 procent av problemsajterna), att villkoren är oskäliga (73 procent) och att det inte finns någon eller bara ofullständig eller vilseledande information om säljaren (48 procent).

När problemsajterna har kartlagts, tar de nationella konsumentmyndigheterna över. De påtalar misstänkta oegentligheter för säljarna eller de webbplatsansvariga och uppmanar dem att rätta till bristerna.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar