Navigointipolku

EU:n tehoiskut suojaavat kuluttajia nettikaupassa - 16/09/2010

Miehen kädet, joista toinen kirjoittaa tietokoneen näppäimistöllä ja toinen pitelee paperiliuskoja. © iStockphoto.com/webphotographeer

Elektroniikan verkkokauppa noudattaa pääosin kuluttajasääntöjä, mutta yli puolet lipunmyyntisivustoista on puutteellisia.

Elektronisia laitteita myyvien sivustojen tehotarkastuksilla on päästy siihen, että useimmat alan nettikauppiaat noudattavat nyt EU:n kuluttajansuojasääntöjä, komissio ilmoitti tänään.

Viime vuonna tehdyssä elektroniikan verkkokaupan tarkastuksessa English kävi ilmi, että vain 44 prosenttia sivustoista oli sääntöjen mukaisia. Tuoreessa seurantatarkastuksessa todettiin, että sääntöjä noudatetaan nyt 84 prosentilla sivustoista. Muidenkin sivustojen korjaamiseksi on ryhdytty toimiin.

"Tulokset osoittavat, että tarkastusiskut toimivat", sanoo EU:n kuluttajakomissaari John Dalli.

Viimevuotisessa tarkastuksessa ongelmia havaittiin muun muassa digikameroita ja kannettavia musiikkisoittimia myyvillä sivustoilla. Tiedot kuluttajan oikeuksista ja tuotteiden kokonaishinnasta olivat usein harhaanjohtavia. Myös myyjien yhteystiedoissa oli puutteita.

Tänä vuonna EU seuraa erityisesti verkkosivuja, joilla myydään pääsylippuja kulttuuri- ja urheilutapahtumiin English . Komissio on tähän mennessä tarkastanut 414 sivustoa. Tarkastuksissa on havaittu, että kuluttajasääntöjä rikotaan noin 60 prosentilla sivustoista. Eniten puutteita on hintojen ilmoittamisessa ja sopimusehdoissa.

Yleisimpiä ongelmia ovat kokonaan tai osittain puuttuvat tai harhaanjohtavat hintatiedot (74 % rikkomuksista), kohtuuttomat sopimusehdot (73 %) ja kokonaan tai osittain puuttuvat tai harhaanjohtavat tiedot myyjästä (48 %).

Kun ongelmasivustot on kartoitettu, EU-maiden kuluttajaviranomaiset ottavat yhteyttä myyjiin tai sivuston ylläpitäjiin ja kehottavat niitä korjaamaan puutteet.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä