Навигационна пътека

Строги мерки за защита на потребителите при пазаруване онлайн - 16/09/2010

Мъж, пишещ на компютър. © iStockphoto.com/webphotographeer

Повечето уебсайтове за продажба на електроника отговарят на правилата за защита на потребителите в ЕС, но 60% от сайтовете за продажба на билети ги нарушават.

Проверка на онлайн сайтове за продажба на електроника и билети показа, че повечето от тях отговарят на правилата на ЕС за защита на потребителите, обяви днес Комисията.

Миналата година при проверка на сайтове за електроника English се оказа, че само 44% от тях спазват правилата на Съюза. При последваща проверка наскоро бе установено, че 84 % от тези сайтове вече спазват правилата, заяви комисарят по защита на потребителите Джон Дали. По отношение на останалите са в ход действия по правоприлагане.

"Днешните резултати показват, че проверките са ефикасни", продължи Дали.

Сред установените миналата година проблеми при сайтовете, продаващи изделия като цифрови фотоапарати и персонални музикални плеъри, бяха подвеждаща информация относно правата на потребителите, общите цени и координатите за контакт с продавача.

Тази година ЕС е насочил вниманието си към сайтовете English за продажба на билети за културни и спортни прояви. Текущата проверка вече откри, че 60% от тях нарушават правилата за потребителите.

Досега Комисията е проверила 414 сайта, като 40% от тях спазват правилата. За останалите 247 е съобщено на националните власти, които трябва да предприемат действия по правоприлагане. Основните проблеми бяха свързани с обявяването на цената и несправедливи клаузи и условия.

Потребителите трябва да внимават за липсваща, непълна или подвеждаща информация за цените на билетите (74 % от проблемните сайтове), несправедливи клаузи и условия (73 %), както и за липсваща, непълна или подвеждаща информация за продавача (48 %).

След като проблемните сайтове бъдат идентифицирани, отговарящите за потребителите национални власти предприемат по-нататъшни действия: те се свързват с търговците или операторите на сайтовете във връзка с предполагаемите нередности и искат от тях да вземат корективни мерки.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки