Navigacijska pot

Naravne nesreče: medsebojna pomoč držav - 13/08/2010

Letalo gasi gozdni požar © EU

Evropska unija skrbi za uskladitev pomoči za države, ki so jih prizadele hude nesreče.

Poletje v Evropi pogosto spremljajo uničujoče poplave in požari in leto 2010 ni pri tem nobena izjema. Center za spremljanje in obveščanje English EU skrbi za to, da pomoč takoj doseže prizadete države.

Center s sedežem v Bruslju dela vse dni v letu 24 ur na dan. Spremlja naravne in druge nesreče po vsem svetu in usklajuje pošiljanje pomoči iz držav EU. Je nekakšno komunikacijsko središče držav članic: ko prejme prošnjo za pomoč, obvesti morebitne države darovalke ter uskladi ponujeno pomoč s potrebami na prizadetem območju. Poleg opreme in drugih nujnih potebščin Center na prizadeta območja pošilja tudi strokovnjake.

Ko je denimo Portugalska julija zaprosila za opremo za gasitev gozdnih požarov, so se takoj odzvale tri države, med njimi Italija, ki je ponudila dve letali za gašenje požara.

Še prej so Romunijo prizadele hude poplave, v katerih je življenje izgubilo 25 ljudi. V nekaj urah so pomoč ponudile štiri države EU.

Pomen Centra se bo verjetno kmalu še povečal. V zadnjih letih so gozdni požari, poplave in suša v Evropi vse pogostejši in silovitejši, zato postajata nujna preventivno ravnanje in politika.

Evropska komisija želi Center spremeniti v samostojno ustanovo z lastnimi viri, ki bi jih lahko takoj uporabil. Načrtuje tudi vseevropski sistem usposabljanja za ravnanje ob nesrečah in sistem zgodnjega opozarjanja.

Evropska unija je sistem civilne zaščite vzpostavila leta 2001, za pomoč pa lahko zaprosijo tudi države zunaj EU. To se je na primer zgodilo po potresu na Haitiju in v Čilu ter nedavno ob razlitju nafte v Mehiškem zalivu.

V Rusiji zdaj divjajo gozdni požari. Številne države EU so že priskočile na pomoč, čeprav ruska vlada Centra še ni zaprosila zanjo. Tudi podpredsednica Evropske komisije Catherine Ashton je potrdila pripravljenost EU, da sodeluje v gašenju požarov in pozneje pri obnovi.

Več o evropski civilni zaščiti English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave