Cale de navigare

UE ajută ţările afectate de catastrofe să-şi acorde sprijin reciproc - 13/08/2010

Avion împrăştiind apă peste o pădure în flăcări © EU

UE coordonează ajutorul de urgenţă pentru ţările în nevoie.

Vara, în Europa se produc deseori inundaţii şi incendii, iar anul 2010 nu face excepţie. Centrul de monitorizare şi informare (MIC) English al Uniunii Europene ia măsurile necesare pentru ca ţările afectate să obţină cât mai rapid ajutorul necesar.

Centrul funcţionează 24 de ore din 24, 7 zile din 7 şi are sediul la Bruxelles. Rolul său este de a monitoriza situaţiile de urgenţă survenite în întreaga lume şi de a coordona resursele de care dispune UE pentru a acorda ajutor. MIC intervine în toate tipurile de catastrofe (naturale sau provocate de mâna omului) şi serveşte drept platformă de comunicare între ţări. Imediat ce primeşte o cerere de ajutor, Centrul face apel la donatorii potenţiali, alocând ofertele de ajutor în funcţie de nevoile de pe teren. De asemenea, gestionează echipamentele şi alte resurse şi poate trimite experţi la faţa locului.

În luna iulie, de exemplu, Portugalia a solicitat echipamente pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure. Trei ţări au răspuns imediat şi a fost acceptată oferta Italiei de a trimite două avioane speciale.

Cu puţin înainte, România ceruse ajutor deoarece se confunta cu inundaţii de mare amploare care au provocat moartea a 25 de persoane. În doar câteva ore, patru state membre s-au oferit să-i vină în ajutor.

În curând, MIC va avea un rol şi mai important. Dat fiind faptul că, în ultimii ani, în Europa s-a constatat o agravare a incendiilor de pădure, a inundaţiilor şi a secetei, este nevoie de aplicarea unor măsuri axate mai degrabă pe prevenire.

Comisia Europeană doreşte ca MIC să devină un adevărat centru operaţional dotat cu resurse proprii care să poată fi mobilizate imediat. De asemenea, au fost lansate propuneri privind crearea unei reţele de formare în caz de catastrofe şi a unui sistem de alertă rapidă la nivel european.

MIC a fost înfiinţat în 2001 şi poate primi solicitări şi de la ţări din afara UE, cum a fost cazul pentru cutremurele din Haiti şi Chile sau, mai recent, pentru mareea neagră produsă în Golful Mexicului.

În prezent, Rusia se confruntă cu un val de incendii devastatoare şi, deşi autorităţile nu au apelat încă la sprijin din partea MIC, multe ţări din UE îşi oferă ajutorul. Vicepreşedintele Comisiei, Catherine Ashton, a transmis autorităţilor ruse faptul că UE este pregătită să ofere sprijin, atât în lupta împotriva flăcărilor, cât şi în perioada ulterioară producerii dezastrului.

Detalii despre protecţia civilă europeană English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile