Kruimelpad

Rampenbestrijding: EU helpt landen elkaar te helpen - 13/08/2010

Vliegtuig stort water uit over bosbrand © EU

EU coördineert noodhulp en steun aan landen in nood

Europa wordt in de zomer vaak getroffen door verwoestende overstromingen en bosbranden. Ook in 2010 was dat zo. Het Waarnemings- en informatiecentrum (MIC) English van de EU zorgt ervoor dat de getroffen landen snel hulp krijgen.

Het MIC is dag en nacht bezig met noodsituaties over de hele wereld en coördineert de EU-middelen voor rampenbestrijding. Bij alle soorten rampen, zowel natuurrampen als door de mens veroorzaakte, vormt het MIC een communicatieplatform tussen de EU-landen. Zodra een hulpverzoek binnenkomt, wordt contact opgenomen met mogelijke donorlanden en wordt nagegaan wat er nodig is en waar dat kan worden gevonden. Het MIC zorgt ervoor dat materiaal en voorraden worden verstuurd, maar kan ook experts naar rampgebieden zenden.

Zo vroeg Portugal in juli hulp bij het bestrijden van bosbranden. Drie landen reageerden onmiddellijk en het Italiaanse aanbod van twee speciale blusvliegtuigen (waterbommenwerpers) werd aanvaard.

Eerder dit jaar sloeg Roemenië alarm toen 25 mensen omkwamen bij zware overstromingen. Nauwelijks enkele uren later boden vier EU-landen hulp aan.

Het MIC krijgt binnenkort misschien nog een belangrijker rol. Bosbranden, overstromingen en droogtes komen in Europa steeds vaker voor en ze worden ook ernstiger. Het is daarom belangrijk dat er meer aandacht naar preventie gaat.

De EU wil het MIC omvormen tot een echt operationeel centrum met eigen middelen die onmiddellijk kunnen worden ingezet. Er zijn ook concrete plannen voor een netwerk voor rampenopleiding en een waarschuwingssysteem, beide op Europees niveau.

Het MIC werd opgericht in 2001. Ook landen van buiten de EU kunnen er een beroep op doen, op voorwaarde dat de EU daarmee instemt. Dat was het geval bij de aardbevingen in Haïti en Chili, en onlangs nog bij het olielek in de golf van Mexico.

De Russische overheid heeft het MIC nog geen hulp gevraagd voor de bestrijding van de verwoestende bosbranden, maar veel EU-landen helpen toch al. Catherine Ashton, ondervoorzitter van de Europese Commissie, heeft verklaard dat de EU bereid is steun te verlenen, zowel tijdens als na deze ramp.

Meer over civiele bescherming in Europa English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links