Navigációs útvonal

Katasztrófaelhárítás: a tagállamok közötti kölcsönös segítségnyújtás elősegítése - 13/08/2010

Erdőtüzet vízzel oltó repülőgép © EU

Az EU összehangolja a katasztrófa sújtotta országok megsegítésére irányuló vészhelyzeti intézkedéseket és támogatást.

Európában nyaranta gyakran pusztít árvíz és tűzvész - ez alól a 2010. év sem kivétel. Az EU megfigyelési és tájékoztatási központja English (MIC, Monitoring and Information Centre) az ilyen katasztrófákat hivatott beazonosítani annak érdekében, hogy az érintett országok azonnali segítségben részesüljenek.

A brüsszeli székhelyű központ a nap minden órájában és a hét valamennyi napján nyitva tart. Feladata, hogy nyomon kövesse a világ bármely pontján fennálló szükséghelyzeteket és összehangolja az európai uniós védelmi intézkedésekhez szükséges forrásokat. A központ az összes - civilizációs vagy természeti - katasztrófát figyelemmel kíséri, azaz információs platformként működik az egyes országok között. A központ alkalmazottai a segítségkérés beérkezése után értesítik a potenciális adományozó országokat és kapcsolatot létesítenek a segélynyújtók és a konkrét segélykérők között. A felszerelések és az egyéb eszközök beszerzésén kívül a központ hatáskörébe tartozik az is, hogy helyszíni szakértőket küldjön a katasztrófa sújtotta területekre.

Júliusban például Portugália az erdőtüzek oltásához kért tárgyi segítséget. Három ország azonnal reagált, és Olaszország két, tűzoltásra alkalmas repülőgépet ajánlott fel Portugáliának, amelyeket az ország el is fogadott.

Korábban Románia fordult a központhoz: területén súlyos árvizek pusztítottak, amelyekben 25 ember vesztette életét. Négy uniós tagállam pár órán belül segítséget ajánlott fel.

A központ rövidesen nagyobb szerephez juthat. Az elmúlt években az erdőtüzek, az árvizek és az aszályok egyre gyakoribbá és súlyosabbá váltak. Ennek megfelelően a szakpolitikának egyre inkább a megelőzésre kell összpontosítania.

A Bizottság eltökélte, hogy a megfigyelési és tájékoztatási központot saját forrásokkal rendelkező, azonnali közbelépésre képes szervvé alakítja. A tervek szerint emellett létrejönne egy európai szintű katasztrófaelhárítási képzési hálózat és egy korai előrejelző rendszer is.

A 2001-ben alapított központot nem uniós országok is igénybe vehetik, amennyiben az EU beleegyezik a segítségnyújtásba. Ez történt a haiti és a chilei földrengés, vagy legutóbb a Mexikói-öbölben történő olajszennyeződés alkalmával.

A közelmúltben Oroszországban ütött ki pusztító erejű tűzvész. Noha a hatóságok még nem vették fel a kapcsolatot a megfigyelési és tájékoztatási központtal, számos uniós tagállam ajánlotta fel segítségét. Catherine Ashton, a Bizottság alelnöke is arról biztosította az ország vezetőit, hogy az EU a katasztrófa alatt és után is kész támogatást nyújtani.

Bővebben az európai polgári védelemről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek