Navigointipolku

EU-maiden keskinäinen katastrofiapu toimii - 13/08/2010

Lentokone sammuttamassa metsäpaloa © EU

EU koordinoi jäsenmaiden toisilleen antamaa hätäapua.

Tuhoisat tulvat ja maastopalot koettelevat usein Eurooppaa kesäisin. Valitettavasti tänäkään kesänä luonnonkatastrofeilta ei ole vältytty. EU:n seuranta- ja tiedotuskeskus English huolehtii siitä, että katastrofeista kärsivät maat saavat apua mahdollisimman pian.

Brysselissä sijaitseva keskus on auki joka päivä läpi vuorokauden. Se tarkkailee hätätilanteita ympäri maailmaa ja koordinoi EU:n avustustoimia. Sen työsarkaan kuuluvat niin ihmisen kuin luonnonkin aikaansaamat katastrofit, ja se toimii yhteydenpidon keskuksena eri maiden välillä. Ottaessaan vastaan avunpyynnön päivystäjä hälyttää mahdolliset avunantajamaat ja sovittaa avuntarjoukset katastrofialueen tarpeisiin. Varusteiden ja muiden tarvikkeiden lisäksi keskus voi myös lähettää asiantuntijoita katastrofialueille.

Esimerkiksi heinäkuussa Portugali pyysi välineistöä metsäpalojen torjumiseen. Pyyntöön vastasi heti kolme maata, ja Italian tarjoamat kaksi säiliölentokonetta vastasivat parhaiten tarpeita, ja ne lähtivät Portugaliin.

Aiemmin Romania hälytti apua ankarien, 25 ihmistä surmanneiden tulvien takia ja sai avuntarjouksia muilta EU-mailta muutamassa tunnissa.

Keskuksen rooli voi piakkoin olla entistä merkittävämpi. Viime vuosina metsäpalot, tulvat ja kuivuus ovat olleet Euroopassa aiempaa ankarampia ja niitä on esiintynyt useammin kuin ennen. Tästä syystä tarvitaan menettelytapoja, joilla tuhoja voidaan torjua ennalta.

Komissio haluaa tehdä seuranta- ja tiedotuskeskuksesta operaatiokeskuksen, jolla olisi omat resurssinsa, jotka voitaisiin ottaa käyttöön heti tarvittaessa. Suunnitelmissa on myös Euroopan laajuinen verkosto katastrofikoulutusta varten sekä ennakkovaroitusjärjestelmä.

Vuonna 2001 perustettu seuranta- ja tiedotuskeskus voi vastata myös EU:n ulkopuolisten maiden avunpyyntöihin, mikäli EU päättää auttaa. Näin tapahtui Haitin ja Chilen maanjäristysten jälkeen ja hiljattain Meksikonlahden öljyvuodon jälkeen.

Viime aikoina Venäjä on kärsinyt tuhoisista maastopaloista. Venäjän viranomaiset eivät ole vielä pyytäneet apua seuranta- ja tiedotuskeskukselta, mutta monet EU-maat ovat silti valmistautuneet auttamaan. Lisäksi komission varapuheenjohtaja Catherine Ashton on ilmoittanut, että EU on valmis tarjoamaan tukea sekä katastrofin aikana että sen jälkimainingeissa.

Lisätietoa EU:n väestönsuojelusta English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä