Sti

Katastrofeindsats: EU-landene hjælper hinanden - 13/08/2010

Fly kaster vand på skovbrand © EU

EU koordinerer nødhjælp og bistand til trængende lande.

Europæiske somre betyder ofte ødelæggende oversvømmelser og brande, og 2010 har ikke været nogen undtagelse. EU's Monitorerings- og Informationscenter (MIC) English sørger for, at de ramte lande får hjælp med det samme.

Centret ligger i Bruxelles og har åbent alle døgnets timer, hver dag. Det overvåger nødsituationer over hele verden og koordinerer EU's ressourcer til hjælpeoperationer. MIC tager sig af alle slags katastrofer - både naturlige og menneskeskabte - og fungerer som en kommunikationscentral for forskellige lande. Når der bliver bedt om hjælp, giver de vagthavende mulige donorlande besked og afstemmer tilbuddene om hjælp med det faktiske behov. Ud over at sørge for udstyr og andre forsyninger kan MIC også sende eksperter ud til katastrofeområderne.

I juli bad Portugal f.eks. om udstyr til bekæmpelse af skovbrande. Tre lande svarede omgående, og Italiens tilbud om to vandbombefly blev accepteret.

Tidligere havde Rumænien slået alarm efter dramatiske oversvømmelser, der kostede 25 mennesker livet. Efter nogle få timer havde landet fået tilbudt hjælp fra fire andre EU-lande.

Centret skal måske til at spille en større rolle. I de seneste år er skovbrande, oversvømmelser og tørke blevet mere hyppige - og mere alvorlige - i Europa, og det har ført til krav om større fokus på forebyggelse.

Kommissionen ønsker at gøre MIC til et ægte operationscenter med egne ressourcer, som skal kunne anvendes med det samme. Der er også ved at blive lagt planer for et fælleseuropæisk netværk for oplæring i katastrofeberedskab og varsling.

MIC, der blev til i 2001, kan også aktiveres af lande uden for EU, hvis EU går med til at hjælpe. Det skete bl.a. efter jordskælvene i Haiti og Chile - og for nylig efter olieudslippet i den mexicanske golf.

Senest har Rusland været hårdt ramt af skovbrande, og selv om myndighederne endnu ikke har bedt MIC om hjælp, kommer der hjælp fra mange EU-lande. Kommissionens næstformand, Catherine Ashton, har også givet udtryk for, at EU står klar med hjælp, både under og efter katastrofen.

Mere om EU's civilberedskab English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links