Навигационна пътека

Реакция при бедствия: ЕС помага на страните да си помогнат - 13/08/2010

Самолет, пръскащ вода над горски пожар © ЕС

ЕС координира спешните мерки за подпомагане на нуждаещите се страни.

През лятото в Европа често има опустошителни наводнения и пожари и 2010 г. не е изключение в това отношение. Центърът за информация и мониторинг на ЕС (ЦИМ) English се грижи засегнатите страни да получат помощ незабавно.

Работещият денонощно център със седалище в Брюксел следи извънредните ситуации в целия свят и координира ресурсите на ЕС за операции за подпомагане. ЦИМ, който се занимава с всички видове бедствия - природни или предизвикани от човека - действа като диспечерски пункт за всички държави. След получаването на молба за помощ, дежурните служители уведомяват потенциалните страни донори и следят за съответствието между предлаганата помощ и действителните нужди. Освен оборудване и други доставки, ЦИМ може да изпрати и експерти в засегнатите от бедствия места.

Така например през юли Португалия поиска оборудване за борба с горски пожари. Веднага се отзоваха три държави, като бе прието предложението на Италия за два самолета за борба с пожари.

Преди това Румъния обяви тревога заради наводнения, при които загинаха 25 души. За няколко часа страната получи предложения за помощ от други четири държави от ЕС.

Центърът скоро може да играе по-важна роля. През последните години горските пожари, наводнения и суши в Европа стават по-чести и тежки, което води до призиви за политика, насочена в по-голяма степен към превенция.

Комисията иска да превърне ЦИМ в истински оперативен център със собствени ресурси, които да могат да бъдат използвани незабавно. Очертават се и планове за общоевропейска мрежа за обучение за реакция при бедствия и за система за ранно предупреждение.

ЦИМ бе създаден през 2001 г. и може да бъде задействан и от държави извън ЕС, ако Съюзът е съгласен да помогне. Такъв бе случаят със земетресенията в Хаити и Чили, както и с неотдавнашния петролен разлив в Мексиканския залив.

Наскоро в Русия избухнаха опустошителни пожари и въпреки че властите все още не са поискали помощ от ЦИМ, много държави от ЕС вече предоставят такава. Заместник-председателят на Комисията Катрин Аштън също изрази готовността на ЕС да предостави помощ по време на бедствието и след това.

Още информация за Европейската гражданска защита English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки