Sökväg

Billigare att surfa med mobilen på semestern - 30/06/2010

Tecknad mobiltelefon i en solstol på stranden ©EU

Med nya EU-regler kan du slippa obehagliga överraskningar när du har surfat och laddat ner material med mobilen utomlands.

Från och med den 1 juli måste din mobiloperatör spärra dataroamingfunktionen när du har spenderat 50 euro (ungefär 500 kronor) på datatjänster under en månad. Du får naturligtvis surfa för mer, men då måste du uttryckligen godkänna att spärren tas bort.

De avgifter som mobiloperatörerna tar ut av varandra sänks också. Tidigare kostade det 1 euro per megabyte att ladda upp eller ladda ner material - nu är maxpriset 0,80 euro.

Prissänkningen kommer lagom till sommarsemestern. Förhoppningsvis kan nu många slippa få astronomiska räkningar för att de har surfat och mejlat via mobilen på utlandsresan.

EU-reglerna om ett tak på 50 euro i månaden för dataroaming infördes i mars. Mobiloperatörerna måste nu varna kunderna när de närmar sig maxbeloppet och få deras tillstånd att höja det.

En annan glad nyhet är att det blir billigare att ringa mobilsamtal från utlandet - i juli sjunker priset från 0,43 euro till 0,39 per minut. Det blir också billigare att ta emot samtal när du är utomlands - 0,15 euro i stället för nuvarande 0,19.

Mobiloperatörerna får inte heller ta betalt för att du tar emot ett röstmeddelande när du är utomlands.

Alla priser är exklusive moms.

Första gången som EU sänkte priserna på mobilsamtal i utlandet English var 2007. Då kunde utlandssamtalen vara upp till fyra gånger så dyra som inrikessamtal. Priserna har sjunkit med 70 % jämfört med 2005. Förra året infördes också maxpris på sms och datatjänster.

I juni försökte fyra ledande telekomföretag att få bort pristaken, men utan framgång. EU-domstolen beslutade att maxpriserna ska finnas kvar för att skydda konsumenterna och stärka den inre marknaden.

Dataroaming och sms i EU English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar