Cale de navigare

Reducerea plafoanelor tarifare pentru serviciile în roaming - 30/06/2010

Desen cu un telefon mobil la plajă ©UE

Noile norme europene îi vor ajuta pe clienţii de telefonie mobilă să evite facturile astronomice pentru serviciile de internet în roaming

Începând din luna iulie, companiile de telefonie mobilă vor fi obligate să aplice noile reguli în vigoare privind întreruperea serviciilor de transfer de date în roaming atunci când factura clienţilor atinge plafonul de 50 de euro, cu excepţia cazului în care aceştia au ales o limită de cheltuieli superioară.

În plus, preţul maxim pentru transferul de date în roaming va scădea de la 1 euro la 80 de cenţi pe megabyte.

Momentul ales este cât se poate de potrivit. Introducerea acestor limite le va permite turiştilor să nu mai fie nevoiţi să achite facturi uriaşe pentru utilizarea aplicaţiilor mobile de internet pe durata vacanţei într-o altă ţară din UE.

Noile măsuri se aplică ca urmare a dispoziţiilor introduse de UE în luna martie, care permit clienţilor să aleagă un plafon financiar maxim pentru transferul de date în sistemul de roaming. Acest plafon este fixat automat la valoarea de 50 de euro. Operatorii sunt obligaţi să-i anunţe din timp pe consumatori atunci când factura acestora se apropie de pragul financiar stabilit şi să autorizeze depăşirea sa numai cu acceptul lor.

Preţurile pentru apelurile în roaming vor fi, de asemenea, reduse începând din luna iulie: acestea vor scădea de la 43 de cenţi la 39 de cenţi pe minut, pentru apelurile efectuate şi de la 19 cenţi la 15 cenţi pe minut, pentru apelurile primite.

De asemenea, operatorii nu vor mai putea taxa clienţii pentru primirea mesajelor vocale, atunci când aceştia se află într-o altă ţară din UE.

Tarifele menţionate nu includ TVA.

În 2007, UE a plafonat preţurile apelurilor internaţionale efectuate în reţeaua de telefonie mobilă English , după ce a constatat că, în medie, acestea erau de patru ori mai mari decât cele practicate pentru apelurile naţionale. De atunci, preţurile pentru apelurile internaţionale au scăzut cu 70%, comparativ cu 2005. În 2009, au fost introduse plafoane tarifare şi pentru SMS-uri şi pentru serviciile de date în reţeaua mobilă.

În luna iunie, patru mari companii de telefonie au eşuat în încercarea de a invalida aplicarea acestor plafoane. Curtea Europeană de Justiţie a confirmat menţinerea deciziei privind plafonarea preţurilor, în interesul consumatorilor şi al realizării pieţei interne.

Servicii de roaming pentru transfer de date şi transmiterea de mesaje text în Europa English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile