Kruimelpad

Rem op roamingtarieven voor mobiel bellen en surfen - 30/06/2010

Cartoon van mobiele telefoon in een strandstoel ©EU

Nieuwe EU-regels beschermen tegen astronomische rekeningen voor mobiel telefoneren en internetten in het buitenland.

Vanaf juli zijn Europese mobieletelefoonaanbieders verplicht klanten af te sluiten als hun maandelijkse dataroamingfactuur boven de €50 uitkomt, tenzij zij uitdrukkelijk hebben aangegeven dit niet te willen.

Tegelijkertijd daalt het maximumtarief voor het up- en downloaden van data van €1 tot €0,80 per megabyte.

Mensen die op vakantie gaan komen dus niet meer voor nare verrassingen te staan doordat zij in het buitenland mobiel hebben gesurft, gemaild of andere mobiele apps hebben gebruikt.

De nieuwe maximumtarieven sluiten aan bij een EU-regel die afgelopen maart ingevoerd is, waardoor klanten kunnen kiezen voor een maandelijks maximumbedrag (standaard € 50) voor dataroaming. Providers moeten hun klanten waarschuwen als zij deze grens bijna bereikt hebben en mogen alleen na toestemming van de klant een hogere rekening sturen.

Daarnaast daalt in juli de maximumprijs voor bellen vanuit het buitenland van €0.43 to €0.39 per minuut. Mobiele bellers profiteren ook van een lagere maximumprijs voor het ontvangen van telefoontjes: €0.15 in plaats van €0.19 nu.

Het ontvangen van voice mail in het buitenland binnen de EU moet gratis zijn.

Bij deze tarieven komt wel nog BTW.

De EU heeft in 2007 maximumprijzen voor internationaal mobiel telefoneren English vastgesteld nadat was gebleken dat deze gesprekken gemiddeld vier keer duurder waren dan binnenlandse gesprekken. Sindsdien zijn de prijzen voor mobiel bellen in het buitenland 70% gedaald ten opzichte van 2005. Ook voor sms'jes en mobiele datadiensten zijn vorig jaar maximumprijzen ingevoerd.

Eerder deze maand mislukte de poging van vier grote telecombedrijven om de maximumprijzen weer af te schaffen. Het Europees Hof van Justitie ging hier niet in mee, omdat het vond dat consumenten beschermd en de interne markt verbeterd moest worden.

Dataroaming en sms-verkeer in Europa English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links