Navigációs útvonal

Csökken a külföldi mobilozás barangolási díja - 30/06/2010

Tengerparton napozó mobiltelefon-figura © EU

Az EU új szabályokat vezet be annak érdekében, hogy a mobiltelefonjukat külföldön használó fogyasztóknak ne kelljen csillagászati összegeket fizetniük az internetes böngészésért és letöltésekért.

Júliustól kezdve az európai mobiltelefon-társaságoknak meg kell szakítaniuk a barangolásos adattovábbítási szolgáltatást, ha ügyfeleik havi mobilinternet-számlája eléri az 50 eurót. Kivételt ez alól csak az az eset jelent, amikor az ügyfél kifejezetten kéri a szolgáltatás folytatását, azaz ha hozzájárul az összeghatár túllépéséhez.

Az új uniós szabályoknak köszönhetően a le- és feltöltésre vonatkozó viszonteladói díjplafon is csökkenni fog - megabyte-onként 1 euróról 80 eurócentre.

Az időzítés aligha lehetne jobb: a szabadságukra készülő mobiltulajdonosok az összegkorlátozás révén könnyebben elkerülhetik, hogy utazásuk során akaratlanul óriási pénzeket költsenek internetezésre, e-mailezésre, adatletöltésre stb. az Unió más országaiban.

A mobilszolgáltatások díjszabásának korlátozása nem új uniós törekvés. Márciusban az EU szabályt vezetett be, mely lehetővé tette a mobiltelefon-társaságok ügyfelei számára, hogy meghatározzák, milyen havi számlaösszegig kívánnak barangolásos adattovábbítási szolgáltatásokat igénybe venni. Az összegkorlátozás alapértelmezés szerint 50 euró/hó. A szolgáltatónak figyelmeztetnie kell ügyfelét, ha a számla összege megközelíti a határértéket, és az adattovábbítást csak akkor folytathatja, ha ahhoz az ügyfél hozzájárul.

A fogyasztók érdekeit szolgálja az is, hogy júliustól a külföldön kezdeményezett mobilhívások maximális percdíja az eddigi 43 eurócentről 39 eurócentre, a külföldön fogadott mobilhívások maximális percdíja pedig 19 eurócentről 15 eurócentre csökken majd. (A megadott percdíjak ÁFA nélkül értendők.)

További jó hír, hogy a mobilszolgáltatók a jövőben nem számolhatnak fel díjat azok után a hangpostaüzenetek után, melyeket ügyfeleik más uniós országba tett külföldi útjuk során fogadnak.

Az Európai Unió 2007-ben korlátozta a tagállamok között lebonyolított mobilhívások díjszabását English , miután megállapítást nyert, hogy azok átlagosan négyszer annyiba kerültek, mint a belföldi hívások. Az azóta eltelt idő során 70%-kal csökkent a más uniós tagországban kezdeményezett, illetve fogadott mobilhívások ára a 2005-ös díjakhoz képest. Tavaly az EU a díjkorlátozást a szöveges üzenetekre (SMS-ekre) és a mobil adatszolgáltatásra is kiterjesztette.

Idén júniusban négy vezető mobiltelefon-szolgáltató cég elvesztette azt a pert, melyet a díjszabás korlátozása ellen indítottak. A fogyasztók védelme és a belső piac működésének javítása érdekében az Európai Unió Bírósága a tarifakorlátozás fenntartása mellett döntött.

Adatroaming és SMS-ezés Európában English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek