Navigointipolku

Verkkovierailupuheluille ja datapalveluille enimmäishinnat - 30/06/2010

Piirroskuva kännykästä aurinkorannalla © EU

EU:n uudet roaming- eli verkkovierailusäännöt auttavat kuluttajia välttämään jättilaskut internet-datapalveluista ulkomailla matkustaessaan.

Eurooppalaisten operaattoreiden on 1.7. alkaen katkaistava asiakkaan datayhteys, kun datalaskuille automaattisesti asetettava 50 euron yläraja on saavutettu. Jos asiakas haluaa maksaa lisää ja jatkaa datayhteyden käyttöä, hänen on ilmoitettava tästä operaattorille.

Operaattoreiden toisiltaan veloittamien datapalvelujen verkkovierailujen enimmäishintoja lasketaan tukkutasolla 1 eurosta 80 senttiin megatavulta. Hinta koskee sekä lähetettyä että ladattua tietoa.

Enimmäishintojen pitäisi auttaa EU-maissa matkailevia kesälomalaisia välttämään huikeat laskut internetin, sähköpostin ja muiden mobiilipalvelujen käytöstä. Useimmiten jättilaskut kasautuvat, koska kuluttajat eivät ole tietoisia kustannuksista.

Enimmäishinnat perustuvat maaliskuussa voimaan tulleeseen EU-säännökseen, jonka mukaan asiakkaat voivat itse määrätä, mihin hintarajaan saakka he voivat käyttää datapalveluja ulkomailla. Oletusarvoisesti katkaisurajaksi asetetaan 50 euroa (ilman alv:tä). Operaattorin on lähetettävä asiakkaalleen varoitus, kun lasku on lähellä sille vahvistettua enimmäismäärää. Asiakkaan on tällöin ilmoitettava, haluaako hän nostaa hintarajaa ja jatkaa datapalvelujen käyttöä.

Myös verkkovierailussa ulkomailta soitetun puhelun enimmäishinta alenee heinäkuussa 43 sentistä 39 senttiin minuutilta. Puhelun vastaanottaminen saa maksaa enintään 15 senttiä minuutilta nykyisen 19 sentin sijasta.

Operaattorit eivät vastedes saa myöskään veloittaa muissa EU-maissa vastaanotetuista puhepostia koskevista viesteistä.

Edellä mainitut hinnat eivät sisällä alv:tä.

EU asetti verkkovierailuhinnoille enimmäisrajat English vuonna 2007, kun oli todettu, että niistä veloitetut hinnat olivat keskimäärin nelinkertaiset kotimaanpuheluihin verrattuina. Muutosten ansiosta ulkomailla matkustavat voivat nyt soittaa ja vastaanottaa puheluja 70 prosenttia halvemmalla kuin vuonna 2005. Enimmäisrajoja on sovellettu viime vuodesta lähtien myös tekstiviesteihin ja mobiilidatapalveluihin.

Aiemmin kesäkuussa neljä suurta operaattoria epäonnistui yrityksessään saada enimmäishinnat kumotuksi, kun Euroopan unionin tuomioistuin vahvisti EU:n määräämät enimmäisrajat. Tuomioistuin perusteli päätöstään muun muassa kuluttajien etujen suojaamisella ja sisämarkkinoiden toiminnan parantamisella.

Datapalvelujen verkkovierailut ja tekstiviestit Euroopassa English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä