Διαδρομή πλοήγησης

Γελοιογραφία με κινητό που κάνει ηλιοθεραπεία ©EU

Χάρη στις νέες ρυθμίσεις της ΕΕ οι χρήστες κινητών τηλεφώνων δεν θα πληρώνουν πλέον αστρονομικά ποσά για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο και για τις τηλεφορτώσεις δεδομένων όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.

Από τον Ιούλιο και μετά, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να διακόπτουν κάθε σύνδεση για την οποία τα τέλη περιαγωγής ξεπερνούν τα 50€ τον μήνα, εκτός αν οι πελάτες τους δηλώνουν ρητά ότι είναι σύμφωνοι για επιπλέον χρέωση.

Επίσης, η μέγιστη χρέωση μεταξύ εταιρειών για τηλεφόρτωση δεδομένων θα μειωθεί από 1 ευρώ σε 80 λεπτά ανά μεγαμπάιτ.

Τη στιγμή ακριβώς που αρχίζουν οι καλοκαιρινές διακοπές, τα όρια αυτά θα γλυτώσουν όσους ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ από τις υπέρμετρες χρεώσεις για πλοήγηση στο Διαδίκτυο, ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και χρήση, γενικότερα, των κινητών τους τηλεφώνων.

Η επιβολή αυτών των νέων ανώτατων ορίων βασίζεται σε ρύθμιση της ΕΕ που θεσπίστηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία οι πελάτες εταιρειών κινητής τηλεφωνίας μπορούν να επιλέγουν μέγιστο όριο (κατ' αρχήν 50 ευρώ) για τα τέλη περιαγωγής. Οι εταιρείες οφείλουν να προειδοποιούν τους πελάτες τους κάθε φορά που πλησιάζουν αυτό το όριο και να ζητούν την άδειά τους για ενδεχόμενη αύξησή του.

Εκτός αυτού, τα καλά νέα για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στο εξωτερικό είναι ότι από τον Ιούλιο μειώνεται το κόστος των κλήσεων που πραγματοποιούν από 0,43 σε 0,39 €/λεπτό και των κλήσεων που λαμβάνουν από 0,19 σε 0,15 €/λεπτό.

Οι εταιρείες δεν θα επιτρέπεται, εξάλλου, να χρεώνουν τους πελάτες τους για τα φωνητικά μηνύματα που λαμβάνουν όταν βρίσκονται σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Το 2007, η ΕΕ επέβαλε ανώτατο όριο στις χρεώσεις για κλήσεις εξωτερικού από και προς κινητά τηλέφωνα English αφού διαπίστωσε ότι ήταν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές ακριβότερες από τις κλήσεις εσωτερικού. Έκτοτε, οι τιμές για τις κλήσεις αυτές μειώθηκαν κατά 70% σε σχέση με τις τιμές του 2005. Τα ανώτατα όρια επεκτάθηκαν πέρσι για να συμπεριλάβουν τα γραπτά μηνύματα και τις υπηρεσίες μεταφοράς δεδομένων μέσω κινητών τηλεφώνων.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, απέτυχαν οι προσπάθειες τεσσάρων σημαντικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών για κατάργηση αυτών των ορίων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε την επιβολή ανώτατης τιμολόγησης με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τη βελτίωση της εσωτερικής αγοράς.

Τέλη περιαγωγής για δεδομένα και γραπτά μηνύματα στην Ευρώπη English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι