Sti

Billigere mobilroaming til sommer - 30/06/2010

Tegning af mobiltelefon, der tager solbad på stranden ©EU

Nye EU-regler skal hjælpe mobilbrugere med at undgå astronomiske regninger for at surfe og downloade i udlandet.

Fra og med juli skal de europæiske mobilselskaber spærre for kundernes datatjenester, når deres månedlige regning kommer op på 50 euro (ca. 370 kr.), med mindre andet er klart aftalt.

Der bliver også lagt loft over de priser, som mobiloperatørerne skal betale hinanden for at downloade og uploade data. Før kostede det 1 euro (ca. 7,50 kr.) pr. megabyte - nu kan det højst koste 80 eurocent (ca. 6 kr.).

Prisfaldene kommer lige i tide til sommerferien. Forhåbentlig kan mange nu undgå at komme hjem til en kæmperegning for at have brugt mobilen til at browse, e-maile eller ringe i et andet EU-land.

De nye lofter følger i kølvandet på en regel, som EU indførte i marts om, at man som mobilkunde kan vælge at holde sin regning for roaming af datatjenester inden for et vist maksimumbeløb (som regel 50 euro om måneden). Mobiloperatørerne skal advare kunder, der nærmer sig grænsen, og indhente deres tilladelse til at hæve beløbet.

Mobilbrugerne kan glæde sig over endnu en sejr: fra og med juli må det højst koste ca. 2,90 kr. (39 eurocent) i minuttet at ringe fra udlandet. Før var det ca. 3,20 kr. (43 eurocent). Det bliver også billigere at modtage opkald i udlandet - højst ca. 1,10 kr. (0,15 eurocent) i stedet for de nuværende ca. 1,4 kr. (0,19 eurocent).

Og mobiloperatørerne må nu ikke længere kræve, at man skal betale for at modtage en voicemail i et andet EU-land.

Alle priser er uden moms.

Første gang EU sænkede priserne på mobilsamtaler i udlandet English var i 2007. Inden da var de i gennemsnit fire gange så dyre som nationale opkald. Siden da er priserne faldet med 70 % i forhold til i 2005. Sidste år blev der også sat loft over prisen for sms'er og datatjenester.

I juni måned forsøgte fire førende teleselskaber at få omstødt prislofterne. Men det lykkedes ikke. EU-Domstolen hold fast i lofterne for at beskytte forbrugerne og styrke det indre marked.

Dataroaming og sms'er i EU English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links