Sökväg

Fortsatt bra badvatten i EU - 10/06/2010

Strand i Grekland © EU

Ska du till Bulgarien eller Portugal på semestern? Då kan du njuta av några av Europas renaste badplatser.

I sommar kan du bada utan att behöva oroa dig för om vattnet är rent nog. Nästan 96 % av Europas stränder och 90 % av alla floder och sjöar uppfyller EU:s minimikrav för vattenkvalitet. Det visar en rapport som publiceras idag.

EU:s rapport bygger på prover från 2009 som tagits på platser där badning är uttryckligen tillåten eller i alla fall inte förbjuden.

Kvaliteten på vattnet vid kusterna har inte förändrats nämnvärt sedan 2008. Vattnet i sjöar och floder har däremot försämrats något.

Enligt Europeiska miljöbyrån som årligen ger ut rapporten är det inte ovanligt att siffrorna ändras lite från år till år. Men byrån vill ändå se fler insatser så att vi kan behålla vårt rena vatten.

Badvattnet bedöms varje år utifrån fysikaliska egenskaper och förekomst av kemikalier och bakterier. Medlemsländerna måste hålla sig inom de miniminivåer som EU lagstiftat om, men de kan också välja att gå ännu längre och försöka uppfylla strängare krav.

Precis som 2008 är det i år Grekland, Cypern, Frankrike och Malta som har renast badvatten. Här uppfyller över 90 % av badplatserna de strängaste kraven. Men också Bulgarien och Portugal uppfyller nu dessa krav, vilket är en klar förbättring för dessa länder jämfört med förra året.

Under 2009 kontrollerades vattnet vid cirka 20 600 badplatser. Två tredjedelar av dessa ligger längs kusterna. Omkring 89 % av stränderna och 71 % av alla floder och sjöar uppfyller de strängaste kraven.

För att se om just din badplats är ren nog för ett dopp, läs rapporten DeutschEnglishfrançaisPDF eller gå in på den nya interaktiva portalen Eye On Earth English där du kan se hur bra vattnet är i ditt område och själv sätta betyg på badplatser.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar