Navigacijska pot

Tudi bolgarska in portugalska kopališča med najboljšimi v Evropi - 10/06/2010

Plaža v Grčiji © EU

Kakovost voda se je sicer nekoliko poslabšala, vendar je večina evropskih morskih kopališč, jezer in rek še vedno primerna za kopanje.

Evropskim državljanom, ki se bodo letošnje poletje odpravili na kopališča, se ni treba bati za kakovost voda. Danes objavljeno letno poročilo Evropske komisije o kakovosti kopalnih voda kaže, da približno 96 % morskih kopališč in 90 % rek in jezer izpolnjuje mejne vrednosti glede kakovosti voda.

Poročilo temelji na vzorcih voda, odvzetih leta 2009, v katerih je dovoljeno plavati.

Rezultati za morske vode so bili približno enaki kot leta 2008. Nekoliko se je poslabšala le kakovost celinskih voda, saj je bil leta 2008 delež tovrstnih voda, primernih za kopanje, 92 odstotkov.

Evropska agencija za okolje, ki vsako leto pripravi poročilo, dodaja, da so letna nihanja običajna. Kljub vsemu je pozvala k nadaljnjim prizadevanjem za izboljšanje kakovosti kopalnih voda.

Kakovost kopalnih voda v Evropi se preverja s fizikalnimi, kemijskimi in mikrobiološkimi parametri. Države članice morajo izpolnjevati vsaj najnižje standarde kakovosti, določene s predpisi EU, lahko pa tudi določijo dodatna, strožja merila kakovosti.

Tako kot leta 2008 lahko najčistejše kopalne vode najdemo v Grčiji, na Cipru, v Franciji in na Malti, kjer je več kot 90 % kopališč izpolnjevalo najstrožja merila. Tem državam sta se pridružili še Bolgarija in Portugalska, kar je velik napredek v primerjavi z letom 2008. V Sloveniji so vsa pregledana kopališča izpolnjevala predpisane standarde.

Leta 2009 so preverili kakovost vode na 20 600 kopališčih, od tega je bilo dve tretjini morskih. Približno 89 % vseh morskih kopališč ter 71 % jezer in rek je lani izpolnjevalo najstrožje standarde.

Če bi radi preverili kakovost vode vašega priljubljenega kopališča, si oglejte poročilo EU o kakovosti kopalnih voda DeutschEnglishfrançaisPDF ali obiščite spletni portal o kakovosti zraka in kopalnih voda Pogled na zemljo English .

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave