Cale de navigare

Bulgaria şi Portugalia, pe lista ţărilor cu cele mai curate plaje din Europa - 10/06/2010

Plajă în Grecia © UE

Calitatea apei scade uşor, însă marea majoritate a zonelor de îmbăiere din Europa (plaje, lacuri, râuri) sunt propice îmbăierii.

Cetăţenii europeni care îşi vor petrece anul acesta vacanţa de vară la mare nu au de ce să-şi facă probleme privind calitatea apei. Aproximativ 96% din plajele şi 90% din râurilor şi lacurile din UE îndeplinesc standardele minime de calitate, potrivit unui nou raport publicat în data de 10 iunie.

Informaţiile din raportul UE se bazează pe probe de apă prelevate în 2009 în zonele în care înnotul este autorizat sau cel puţin tolerat.

Pentru apele de coastă, rezultatele sunt aproximativ identice cu cele din 2008. Însă, în cazul apelor interne, s-a constatat o uşoară deteriorare a calităţii (în 2008, testele au demonstrat că 92% din acestea erau propice îmbăierii).

Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, care realizează acest raport anual, fluctuaţiile observate de la an la an sunt normale. Instituţia a lansat însă un apel pentru depunerea de eforturi suplimentare în vederea garantării calităţii apelor de îmbăiere.

În Europa, apele de îmbăiere sunt testate pentru a verifica prezenţa de agenţi poluanţi fizici, chimici şi bacteriologici. Statele membre trebuie să se conformeze standardelor minime prevăzute de legislaţia UE, însă sunt libere să aplice criterii suplimentare mai stricte.

La fel ca şi în 2008, Grecia, Cipru, Franţa şi Malta sunt ţările cu cele mai curate ape - peste 90% îndeplinesc criteriile cele mai stricte. Anul acesta, Bulgaria şi Portugalia figurează şi ele pe această listă, o netă ameliorare faţă de anul precedent.

În 2009, au fost verificate aproximativ 20 600 de zone, din care două treimi se află în regiuni costiere - aproximativ 89% din plaje şi 71% din lacuri şi râuri corespund standardelor celor mai stricte.

Dacă doriţi să verificaţi calitatea apei de îmbăiere dintr-o anumită zonă, citiţi raportul DeutschEnglishfrançaisPDF sau accesaţi noul portal interactiv Eye On Earth - Water Watch English .

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile