Kruimelpad

Bulgarije en Portugal staan nu ook op de lijst van landen met het schoonste zwemwater - 10/06/2010

Een strand in Griekenland © EU

De algemene waterkwaliteit is iets teruggelopen, maar het overgrote deel van de stranden, meren en rivieren blijft veilig.

Europeanen die deze zomer naar het strand gaan, kunnen gerust zijn. Zo'n 96% van de stranden en 90% van de rivieren en meren voldoet aan de Europese minimumeisen voor waterkwaliteit, zo blijkt uit een vandaag gepresenteerd verslag.

Het EU-verslag is gebaseerd op watermonsters die in 2009 zijn genomen op plaatsen waar zwemmen is toegestaan of tenminste wordt getolereerd.

Voor de kust zijn de resultaten vrijwel dezelfde als in 2008. De gemiddelde kwaliteit van de binnenwateren is iets teruggelopen, vorig jaar was 92% nog schoon genoeg om in te zwemmen.

Volgens het milieu-agentschap van de EU, dat jaarlijks zo'n verslag uitbrengt, zijn kleine schommelingen niet ongebruikelijk. Maar het roept wel op tot meer inspanningen om het zwemwater schoon te houden.

Elk jaar wordt gecontroleerd of het zwemwater fysisch, chemisch of bacteriologisch verontreinigd is. De EU-landen moeten aan minimale eisen voldoen die in de EU-wetgeving zijn vastgelegd. Zij kunnen er ook voor kiezen strengere criteria te hanteren.

Net als in 2008 hebben Griekenland, Frankrijk en Malta het schoonste zwemwater. Meer dan 90% van de locaties voldoet daar aan de strengere eisen. Dit geldt ook voor Bulgarije en Portugal, een grote vooruitgang ten opzichte van vorig jaar.

In 2009 werden ongeveer 26.000 zwemlocaties gecontroleerd, twee derde daarvan aan een kust. Circa 89% van de stranden en bijna 71% van de meren en rivieren voldoet aan de strengste eisen.

Als u wilt weten of u zorgeloos een frisse duik kunt nemen op uw favoriete plekje, kunt u het verslag DeutschEnglishfrançaisPDF lezen of kijken op de nieuwe, interactieve kaart van Eye On Earth - Water Watch English .

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links