Navigációs útvonal

A bolgár és portugál fürdőhelyek is a legtisztábbak között - 10/06/2010

Görögországi strand © EU

Noha 2009-ben csekély mértékben romlott a kontinensen a fürdőhelyek vízminősége, az európai tengerek, tavak és folyók túlnyomó többsége továbbra is kellően tiszta ahhoz, hogy fürödni lehessen bennük.

Az idén nyáron a kontinens fürdőhelyein felüdülést kereső európaiaknak nincs okuk aggódni a víz tisztasága miatt. A Bizottság által ma közzétett jelentés szerint 2009-ben a vizsgált tengerparti fürdőhelyek mintegy 96%-a, a tó- és folyóparti strandoknak pedig 90%-a megfelelt az EU által támasztott tisztasági minimumkövetelményeknek.

A jelentés vízminták vizsgálatán alapul, melyeket 2009 folyamán vettek az illetékesek olyan helyeken, ahol a helyi hatóságok engedélyezik (vagy legalábbis nem tiltják) a fürdést.

A tengerparti vizek esetében kapott eredmények nagyjából megegyeznek a 2008. évi adatokkal. A kontinens belsejében fekvő fürdőhelyek esetében azonban a vízminőség kismértékű romlása állapítható meg. A 2009. évi 90%-kal szemben 2008-ban a tó- és folyóparti strandok 92%-a felelt meg a víztisztasági követelményeknek.

Az efféle éves ingadozás nem szokatlan, ha figyelembe vesszük az utóbbi évek adatait - állapítja meg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, mely az Európai Bizottsággal közösen minden évben jelentést tesz közzé a fürdővizek minőségéről. Az ügynökség mindazonáltal további intézkedéseket szorgalmaz a megfelelő minőség biztosítása érdekében.

Az uniós tagállamok mérik a fürdővizeikben előforduló fizikai, kémiai és bakteriális szennyezőanyagok mennyiségét. A tagországoknak meg kell felelniük az uniós jogban lefektetett minimumkövetelményeknek, de ha úgy döntenek, ezeknél szigorúbb kritériumok teljesítését is vállalhatják.

2008-hoz hasonlóan a 2009-es vízminták alapján is Görögország, Ciprus, Franciaország és Málta fürdővizei a legtisztábbak. Ezekben az országokban a fürdőhelyek több mint 90%-a a szigorúbb kritériumrendszernek is megfelel. Csoportjukhoz felzárkózott Bulgária és Portugália, ami a két ország esetében jelentős javulást jelent az előző évhez képest.

2009 folyamán hozzávetőleg 20 600 - kétharmadában tengerparti - fürdőhely vizsgálatára került sor az Európai Unióban. A szigorúbb kritériumrendszernek 2009-ben a tengerparti fürdővizeknek mintegy 89%-a, a folyó- és tóparti fürdővizeknek pedig közel 71%-a felelt meg.

Ha meg szeretné tudni, hogy nyugodtan megmártózhat-e kedvenc fürdőhelyén a hűsítő habokban, olvassa el a most közzétett jelentést DeutschEnglishfrançaisPDF , illetve látogasson el az új, interaktív Eye On Earth English portál vízminőségi adatokról tájékoztató weboldalaira.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek