Διαδρομή πλοήγησης

Καθαρά νερά κολύμβησης και στη Βουλγαρία και την Πορτογαλία - 10/06/2010

Παραλία στην Ελλάδα © EU

Αν και κάπως υποβαθμισμένη, η ποιότητα του νερού στις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια της Ευρώπης παραμένει ασφαλής για τους κολυμβητές.

Οι Ευρωπαίοι που σύντομα θα πάρουν το δρόμο των διακοπών μπορούν να είναι ήσυχοι. Σύμφωνα με σημερινή έκθεση, το 96% των θαλάσσιων ακτών και το 90% των ποταμών και λιμνών πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια της ΕΕ για την ποιότητα του νερού.

Η έκθεση της ΕΕ βασίζεται σε δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν το 2009 σε νερά όπου επιτρέπεται, ή τουλάχιστον δεν απαγορεύεται, η κολύμβηση.

Όσον αφορά τις θάλασσες, τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν τα ίδια με το 2008, αν και σημειώθηκε μικρή επιδείνωση για τα γλυκά νερά, τα οποία κατά 92% είχαν βρεθεί καθαρά πέρσι.

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της ΕΕ, ο οποίος καταρτίζει την ετήσια έκθεση, χαρακτήρισε συνηθισμένο φαινόμενο τέτοιες διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο, αλλά ζήτησε τη λήψη περισσότερων μέτρων για να διασφαλιστεί η ποιότητα των νερών κολύμβησης.

Κάθε χρόνο τα νερά στην Ευρώπη ελέγχονται ως προς ορισμένους φυσικούς, χημικούς και βακτηριολογικούς ρύπους. Τα κράτη οφείλουν να τηρούν τα ελάχιστα πρότυπα που καθορίζει η νομοθεσία της ΕΕ, αλλά μπορούν να εφαρμόζουν ακόμη αυστηρότερα κριτήρια εάν το επιθυμούν.

Όπως και το 2008, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Μάλτα έχουν τα καθαρότερα νερά, καθώς το 90% τουλάχιστον των σημείων που ελέγχθηκαν πληρούν τα αυστηρότερα κριτήρια. Το ίδιο ισχύει για τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία, γεγονός που συνιστά μεγάλη βελτίωση σε σχέση με πέρσι.

Το 2009 ελέγχθηκαν περίπου 20.600 σημεία κολύμβησης, εκ των οποίων τα δύο τρίτα περίπου κατά μήκος της θάλασσας. Το 89% περίπου των παραλιών και το 71% των λιμνών και των ποταμών πληρούσαν τα αυστηρότερα κριτήρια.

Για να δείτε πόσο καθαρά είναι τα νερά όπου θέλετε να κολυμπήσετε, διαβάστε την έκθεση DeutschEnglishfrançaisPDF ή επισκεφτείτε τη νέα διαδραστική πύλη Eye On Earth - Water Watch English στο Διαδίκτυο.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι