Навигационна пътека

България и Португалия се присъединяват към страните с най-чисти води за къпане - 10/06/2010

Плаж в Гърция © ЕС

Качеството на водите се е понижило леко, но по-голямата част от моретата, езерата и реките на Европа все още са подходящи за къпане.

Европейците, които се отправят към плажовете това лято, не трябва да се притесняват за качеството на водата. Според доклад, публикуван днес, около 96 % от плажовете и 90 % от реките и езерата отговарят на минималните стандарти на ЕС за чистота.

Докладът е основан на взети през 2009 г. проби от води, в които къпането е разрешено.

За крайбрежните води резултатите от пробите са почти същите като през 2008 г. Наблюдава се обаче леко влошаване на качеството на вътрешните водоеми, 92 % от които са били определени като чисти през миналата година.

Агенцията на ЕС за околната среда, която изготвя годишния доклад, заяви, че разликите от година на година не са необичайни, като същевременно призова към повече усилия за гарантиране на качеството на водите за къпане.

Водите за къпане в Европа се изследват за физически, химически и бактериологични замърсители. Страните трябва да спазват минимални стандарти, определени със закон на ЕС, но, ако решат, могат да използват и по-строги допълнителни критерии.

Както през 2008 г. и тази година бе установено, че Гърция, Кипър, Франция и Малта разполагат с най-чистите води, тъй като 90 % от водните басейните за къпане в тези страни отговарят на по-строги критерии. Това се отнася и за водите на България и Португалия, което е голямо постижение в сравнение с миналата година.

През 2009 г. бе направена проверка на около 20 600 зони за къпане, две трети от които са разположени по крайбрежието. Около 89 % от плажовете и близо 71 % от езерата и реките отговарят на най-строгите стандарти.

За да проверите дали любимото ви място за къпане е достатъчно чисто, за да можете да се разхладите безгрижно, прочетете доклада DeutschEnglishfrançaisPDF или разгледайте новия интерактивен портал Eye On Earth - Water Watch English .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки