Navigacijska pot

Zeleni teden 2010: o biotski raznovrstnosti - 01/06/2010

Plakat zelenega tedna 2010 ©EU

Začela se je letna štiridnevna konferenca Evropske komisije o okoljski politiki.

Kako ustaviti izgubo biotske raznovrstnosti, ne da bi ovirali človekov razvoj, je ena največjih dilem sodobnega časa.

Strokovnjaki z vsega sveta so se ta teden zbrali v Bruslju, da bi našli odgovor na to vprašanje.

Tematika o biotski raznovrstnosti je vsekakor aktualna. Preprečevanje izgube biotske raznovrstnosti je eden najpomembnejših ciljev Evropske unije, Organizacija združenih narodov pa je leto 2010 celo razglasila za mednarodno leto biotske raznovrstnosti English .

Na konferenci v okviru zelenega tedna English sodeluje več kot 3000 znanstvenikov, podjetnikov, okoljskih aktivistov in vladnih predstavnikov.

Pojem biotska raznovrstnost se nanaša na ogromno število različnih rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih habitatov, zajema tudi raznolikost v genskih zasnovah. Raznovrstnost naravnih habitatov in vrst je bistvena za ohranjanje ekosistemov na Zemlji.

Človek je glavni krivec za hitro izginjanje biotske raznovrstnosti, zlasti s svojim uničevanjem rastlinskih in živalskih habitatov. Združeni narodi ocenjujejo, da je danes stopnja izumiranja vrst 100 do 1000-krat višja od naravne stopnje. Ogrožena je tretjina od 1,75 milijona znanih živalskih in rastlinskih vrst.

Na konferenci bodo govorili o pomenu biotske raznovrstnosti, vzrokih za njeno izginjanje in možnih rešitvah. Obravnavali bodo teme, kot sta delovanje omrežja Natura 2000 v EU in vzpostavitev spletnega portala, ki bo združeval podatke o biotski raznovrstnosti v Evropi.

V okviru zelenega tedna bodo podelili tudi letošnje nagrade okolju najprijaznejšim evropskim podjetjem English . pri katerih je boj proti podnebnim spremembam del njihovega vsakodnevnega poslovanja. Nagrado bodo podelili štirim projektom, ki združujejo poslovno naravnanost in okoljsko zavest.

Med desetimi izbranimi podjetji so tudi Siemens, Grupo Ferrovial, Ecover in Findus.

 

Zeleni teden English

Biotska raznovrstnost - vsi smo v istem čolnu

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave