Navigációs útvonal

Zöld Hét 2010-ben - a biológiai sokféleség ügyéért - 01/06/2010

A 2010. évi Zöld Hét plakátja ©EU

Több ezer embert várnak a rendezők az EU éves környezetvédelmi konferenciájára - a négynapos rendezvény ma nyitja meg kapuit

Hogyan állíthatjuk meg a biológiai sokféleség csökkenését az emberi fejlődés feltartóztatása nélkül? Ez a modern idők egyik legnagyobb fejtörője.

Ezen a héten szakértők gyűlnek össze a világ különböző tájairól Brüsszelben, hogy megvitassák a problémát.

A téma nagyon is időszerű. A biodiverzitás elvesztésének megállítása egyike az EU fő környezetvédelmi célkitűzéseinek. Ezenkívül az ENSZ 2010-et a biológiai sokféleség nemzetközi évének English nyilvánította.

Több mint 3000 tudós, vállalatvezető, környezetvédő és állami tisztviselő vesz részt a Zöld Hét English néven évente megrendezett vitafórumon.

A biológiai sokféleség (biodiverzitás) a növény- és állatfajok és élőhelyeik sokféleségét jelenti, de magában foglalja a fajon belüli genetikai változatosságot is. A természetes élőhelyek és fajok nagy száma, az élővilág változatossága életbevágó a Föld ökoszisztémáinak fenntartásához.

Az emberi tevékenység a növény- és állatfajok tömeges pusztulását okozza, elsősorban a növények és állatok élőhelyeinek átalakítása, elpusztítása révén. Az ENSZ becslése szerint a fajok a természetes folyamat 100-1000-szeresének megfelelő arányban tűnnek el. A ma ismert 1,75 millió növény- és állatfaj egy harmadát fenyegeti a kihalás veszélye.

A konferencia a biodiverzitás fontosságát veszi górcső alá, és megpróbál választ adni arra a kérdésre, hogy miért csökken a biológiai sokféleség, és hogyan lehetne megfordítani a folyamatot. Ezen belül a rendezvény résztvevői megvizsgálják, hogyan működik a Natura 2000 hálózat, az EU természetvédelmi területeinek hálózata. A konferencia eredményeként egy olyan új internetportál is létrejön, amely az európai biológiai sokféleséggel kapcsolatos információkat gyűjti egybe.

A Zöld Hét alkalmat ad továbbá az Európai Vállalkozások Környezetvédelmi Díjainak English idei kiosztására is. E díjak olyan vállalkozásokat részesítenek elismerésben, amelyek az éghajlatváltozás elleni küzdelmet beépítik mindennapi tevékenységükbe. Az EU négy díj kiosztásával jutalmazza azokat a legkiválóbb projekteket, amelyek az üzleti érzéket környezettudatossággal ötvözik.

A 141 pályázó közül 10 jutott a döntőbe. Köztük van a Siemens, a Grupo Ferrovial, az Ecover és a Findus nevű cég.

 

Zöld Hét English

Biológiai sokféleség - közösen kell cselekednünk!

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek