Διαδρομή πλοήγησης

Πράσινη Εβδομάδα 2010: κυρίαρχο θέμα η βιοποικιλότητα - 01/06/2010

Η αφίσα της Πράσινης Εβδομάδας 2010 ©EU

Ξεκινά η ετήσια διάσκεψη της ΕΕ για την περιβαλλοντική πολιτική. Τέσσερις ημέρες συζητήσεων με τη συμμετοχή χιλιάδων ενδιαφερομένων.

Ένας από τους δυσκολότερους σύγχρονους γρίφους είναι το πώς θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας χωρίς να εμποδίσουμε την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Εμπειρογνώμονες από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με την επίλυση του προβλήματος αυτού.

Το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Η μείωση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας δεν είναι μόνον ένας από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ. Ο ΟΗΕ έχει επίσης ορίσει το 2010 ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας English .

Περισσότεροι από 3.000 επιστήμονες, κορυφαίοι επιχειρηματίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυβερνητικά στελέχη λαμβάνουν μέρος στο φόρουμ με τίτλο Πράσινη Εβδομάδα English .

Με τον όρο βιοποικιλότητα εννοούμε την αφθονία και την ποικιλία των φυτικών και ζωικών ειδών, καθώς και των οικοτόπων τους. Η έννοια της βιοποικιλότητας συνδέεται με την ποικιλία της γενετικής σύστασης. Για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων της γης είναι απαραίτητο να υπάρχει μεγάλος αριθμός και μεγάλη ποικιλία φυσικών οικοτόπων και ειδών.

Οι άνθρωποι έχουν προκαλέσει τεράστιες απώλειες στη βιοποικιλότητα, κυρίως εξαιτίας της καταστροφής των οικοτόπων φυτών και ζώων. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο σημερινός ρυθμός εξαφάνισης των ειδών είναι 100 έως 1.000 φορές μεγαλύτερος από τον φυσικό ρυθμό εξαφάνισης. Σήμερα απειλείται το ένα τρίτο του 1,75 εκατ. γνωστών ζωικών και φυτικών ειδών.

Στη διάσκεψη θα εξεταστούν η σημασία της βιοποικιλότητας, οι λόγοι για τους οποίους μειώνεται και οι τρόποι με τους οποίους η τάση αυτή μπορεί να αναστραφεί. Πιο συγκεκριμένα, θα εξεταστεί η λειτουργία του Natura 2000, του δικτύου προστατευόμενων φυσικών περιοχών της ΕΕ, και θα παρουσιαστεί μια νέα διαδικτυακή πύλη συγκέντρωσης πληροφοριών για τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί επίσης η απονομή των φετινών Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Βραβείων για το Περιβάλλον English . Τα βραβεία αυτά απονέμονται σε εταιρείες που εντάσσουν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινή τους λειτουργία. Φέτος, θα απονεμηθούν τέσσερα βραβεία για σχέδια που συνδυάζουν το εμπορικό πνεύμα με την περιβαλλοντική συνείδηση.

Από τις 141 συμμετοχές επελέγησαν 10 φιναλίστ, μεταξύ των οποίων οι εταιρείες Siemens, Grupo Ferrovial, Ecover και Findus.

 

Πράσινη Εβδομάδα English

Βιοποικιλότητα: μας αφορά όλους

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι