Навигационна пътека

"Зелена седмица" 2010: "мозъчен щурм" за биоразнообразието - 01/06/2010

Плакат за Зелена седмица 2010 ©ЕС

Открива се ежегодната конференция на ЕС за политиката в областта на околната среда, която ще продължи четири дни с участието на няколко хиляди души.

Как да спрем загубата на биоразнообразие, без да попречим на човешкото развитие - това е един от най-трудните въпроси на нашето време.

Тази седмица в Брюксел се събраха експерти от цял свят, за да се опитат да открият решение на проблема.

Темата е актуална. Не само защото спирането на загубата на биоразнообразие е една от основните цели на ЕС в областта на околната среда, а и защото ООН определи 2010 г. за международна година на биоразнообразието English .

Повече от 3000 учени, бизнес лидери, еколози и правителствени представители участват във форума, наречен "Зелена седмица English ".

Терминът "биоразнообразие" се отнася до изобилието и разнообразието от растителни и животински видове и техните местообитания. Понятието включва вариациите в генетичния състав на видовете. Голям брой и широк кръг естествени местообитания и видове са от голямо значение за поддържане на екосистемите на Земята.

Хората причиниха големи загуби на биоразнообразие, предимно чрез унищожаване на растителни и животински местообитания. Според ООН в момента видовете изчезват между 100 и 1000 пъти по-бързо от естествения им темп на изчезване. Една трета от известните 1,75 млн. животински и растителни видове са застрашени.

Конференцията ще проучи значението на биоразнообразието, защо то намалява и как тази тенденция може да се промени. По-специално на нея ще бъде разгледано функционирането на Натура 2000 - мрежа от защитени зони в ЕС, и ще бъде представен нов уеб портал, централизиращ информацията за биоразнообразието в Европа.

"Зелена седмица" ще бъде и домакин на тазгодишните Европейски бизнес награди за околна среда English . С тях се отличават компании, които са превърнали борбата с изменението на климата в част от ежедневната си работа. Четири награди ще бъдат връчени на проекти, които съчетават търговския нюх с грижа за околната среда.

Сред достигналите до финала 10 проекта, избрани измежду 141, са проекти на Siemens, Grupo Ferrovial, Ecover и Findus.

 

Зелена седмица English

Биоразнообразието - грижа за всички нас

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки