Sökväg

EU överväger tuffare utsläppsmål - 27/05/2010

Bolmande rök från en fabrik © EU

Kostnaderna för att minska utsläppen av växthusgaser är lägre i dag än 2008, då EU antog sina klimatmål. Det visar en ny studie.

Inför nästa veckas klimatförhandlingar med FN i Bonn, släpper EU en studie English om hur målet för utsläppsminskning skulle kunna sättas ännu högre.

EU har redan åtagit sig att minska utsläppen av växthusgaser med minst 20 procent till 2020 jämfört med 1990 års nivåer. Vid FN:s klimatkonferens i Köpenhamn lovade man att höja målet till 30 procent om andra stora industrinationer följde efter. Än så länge har man inte enats om något, och miljöministrarna har därför bett kommissionen att undersöka om EU skulle kunna gå vidare ensamt. Resultaten presenteras av EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard.

Enligt studien skulle 30-procentsmålet kosta EU-länderna sammanlagt 81 miljarder euro per år, dvs. 0,54 procent av BNP. Det är 33 miljarder euro mer per år än vad 20-procentsmålet skulle kosta idag, men bara 11 miljarder euro mer än prislappen från 2008.

Baserat på priset på koldioxid har kostnaden för att uppfylla 20-procentsmålet minskat med 30 procent sedan 2008 – från 70 miljarder euro till 48 miljarder euro per år. Den lägre kostnaden beror på en minskad energianvändning under lågkonjunkturen, högre oljepriser och outnyttjade utsläppsrätter.

Enligt studien skulle ett tuffare utsläppsmål stimulera ekonomin och minska EU:s beroende av utländsk olja och gas. Det skulle också bli lättare att klara av målet för 2050, då utsläppen ska ha minskat med 80 procent.

Det skulle också kunna blåsa nytt liv i klimatförhandlingarna efter besvikelsen i Köpenhamn, där man inte kunde enas om ett bindande internationellt avtal. FN-förhandlingarna återupptas igen den 31 maj.

I studien undersöks hur EU skulle kunna minska utsläppen ytterligare och vilka effekter det skulle få utanför EU English. Att hålla inne utsläppsrätter för att driva upp priset och föra över utsläppsrätter till miljövänliga företag är några av de möjligheter som nämns.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar