Διαδρομή πλοήγησης

Προς μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων στην ΕΕ; - 27/05/2010

Καμινάδες εργοστασίων © EU

Σύμφωνα με μελέτες, το κόστος των μέτρων πρόληψης της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι σήμερα μικρότερο από το 2008, όταν η ΕΕ πρωτοέθεσε τους στόχους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Λίγο πριν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα την ερχόμενη εβδομάδα, η ΕΕ παρουσίασε μελέτη για English το κατά πόσον είναι εφικτή η μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών της.

Η ΕΕ έχει ήδη δεσμευτεί για μείωση, μέχρι το 2020, των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, η Ένωση πρότεινε αύξηση αυτού του στόχου στο 30% εφόσον και άλλες χώρες που ρυπαίνουν σημαντικά τον πλανήτη θα ήταν διατεθειμένες να κάνουν το ίδιο. Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία, οι υπουργοί Περιβάλλοντος ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει τις δυνατότητες επιδίωξης αυτού του στόχου μονομερώς από την ΕΕ. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την επίτροπο Περιβάλλοντος, Κόνι Χίδεγκαρντ.

Στη μελέτη υπολογίζεται ότι ο στόχος του 30% θα κοστίσει συνολικά στα κράτη μέλη 81 δισ. ευρώ το χρόνο ή 0,54% του ΑΕΠ. Αν και αυτό μεταφράζεται σε 33 δισ. ευρώ το χρόνο περισσότερα από αυτά που απαιτούνται σήμερα για τον στόχο του 20%, ξεπερνά μόνο κατά 11 δισ. ευρώ τις προβλέψεις του 2008.

Η μικρή αυτή διαφορά οφείλεται στον περιορισμό της ενεργειακής ζήτησης κατά την περίοδο της ύφεσης και στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής ρύπανσης στην Ευρώπη. Η ΕΕ ζητά από τις βαριές βιομηχανίες να αγοράζουν άδειες για την εκπομπή αερίων, οι οποίες μπορεί να αποτελούν το αντικείμενο συναλλαγών στην Ευρώπη. Βάσει των τιμών των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το κόστος επίτευξης του δεσμευτικού στόχου του 20% μειώθηκε κατά 30% από το 2008, δηλαδή από 70 δισ. ευρώ σε 48 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο καθορισμός υψηλότερου στόχου θα οδηγούσε σε τόνωση της οικονομίας και μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα θα διευκόλυνε την Ευρώπη να επιτύχει τον στόχο μείωσης των εκπομπών της κατά 80% μέχρι το 2050.

Θα μπορούσε επίσης να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, όπου δεν επήλθε συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ είναι στάσιμες μετά την Κοπεγχάγη και αναμένεται να ξαναρχίσουν στις 31 Μαΐου.

Στη μελέτη εξετάζονται τρόποι English για μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών αερίων καθώς και οι συνέπειές τους για τη μείωση των εκπομπών σε χώρες εκτός της ΕΕ. Ως πιθανές επιλογές διερευνώνται η μη έκδοση αδειών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και η χρησιμοποίησή τους για την επιβράβευση βιομηχανιών φιλικών προς το περιβάλλον.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι